• Alexis Barnekow

Minimum Connection Time - Hur mycket tid bör jag ha på mig vid ett flygbyte?

Updated: Mar 7, 2018

Korta anslutningar är sällan riskfria

Då man ogärna vill tillbringa längre tid än nödvändigt på en flygplats strävar flygbolagen efter att sälja biljetter med så korta anslutningstider som möjligt. Fördelen med en kort anslutningstid är att den totala restiden förkortas.


Behöver du hjälp att planera din resa så att du hinner med bytet? Läs mer om Chatflights affärsresor där du får chatta med proffs som hanterar dina resor åt dig!Minimum Connection Time - kortaste tiden på flygplatsen

Minimum Connection Time (förkortat MCT) anger den kortaste möjliga anslutningstiden mellan två flyg. 


Här följer en lista över Minimum Connection Time på Europeiska storflygplatser:

  • London Heathrow: 60 minuter för byte inom samma terminal, 90 minuter för byte mellan terminaler.

  • Paris Charles du Gaulle: 60 minuter för byte inom samma terminal, 90 minuter för byte mellan terminaler.

  • Frankfurt Airport: 45 minuter för byte inom Schengen, 60 minuter för byte utanför Schengen.

  • Amsterdam Schiphol: 40 minuter för byte inom Schengen, 50 minuter för byte utanför Schengen.

  • Köpenhamn Kastrup: 30 minuter för byte inom Schengen, 45 minuter för byte utanför Schengen.

  • Istanbul Atatürk: 60 minuter.


Artikeln är skriven av oss på Chatflights. Klicka här för att läsa mer om oss.


Flygbolaget är skyldiga att boka om dig om du inte hinner

Flygbolaget har en skyldighet att aldrig sälja en biljett som underskrider MCT, och om du i värsta fall missar ditt anslutningsflyg på grund av ett försenat inkommande flyg är flygbolaget skyldiga att boka om dig till nästa flyg. Detta under förutsättning att tiden mellan ankomst och avgång underskrider MCT och att båda flygen är bokade på samma biljett.


Reser du på separata biljetter, eller missar anslutningen när det inte skett en försening måste du i värsta fall stå för ombokningskostnaden själv.


Behöver du hjälp att planera din resa så att du hinner med bytet? Läs mer om Chatflights affärsresor, proffs som hjälper dig med allt kring resan!


Då ska du vara extra uppmärksam på Minimum Connection Time på din flygplats

Under vissa omständigheter kan det vara bra att ha extra koll på din anslutningstid:

  • Reser du med incheckat bagage finns även en större risk att bagaget inte hinner lastas på anslutningsflyget om du har bokat en resa med kort anslutningstid.

  • Reser du med småbarn eller har begränsad rörlighet bör du vara uppmärksam på att MCT inte tar hänsyn till dessa resenärer.

  • Om du reser under lov såsom jul, sportlov eller påsk kan du räkna med längre köer i säkerhets- och passkontrollen på de flesta flygplatser.

  • Vissa dagar i veckan tenderar att ha mer flygplatstrafik, t.ex. fredag kväll och måndag morgon, även här kan det ta längre tid att ta sig igenom en pass- eller säkerhetskontroll.

Värt att tänka på när man bokar en flygbiljett är att överväga riskerna med en kort anslutningstid kontra tidsbesparingen. En missad anslutning kan resultera i stora förseningar till slutdestinationen, och det kan därför vara smart att välja en lite längre anslutning för att bygga in mer marginal i händelse av försening.


Boka aldrig en resa med mindre tid än det som visas i listan ovan, och tänk på att en längre anslutningstid ofta är lika med en billigare biljett.

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com