Chatflights bonusreseguide, del 5: Så förhindrar du att poängen brinner inne

Bonuspoäng kan i många fall betraktas som en färskvara med ett bäst före-datum. Hos flygbolagen bokförs poängsaldon som en skuld gentemot kunden, en skuld som med tiden avskrivs om den inte återkrävs av kunden. Giltighetstiden för bonuspoäng varierar mellan de olika bonusprogrammen, men gemensamt hos många flygbolag är att poängen försvinner från kontot om de inte används eller om kontot hålls inaktivt under en längre period.

Spara inte poängen för länge

Att spara poäng under en längre tid är något som lockar många, i synnerhet när man har satt upp stora mål för sparandet, exempelvis en resa till Australien i Business Class med hela familjen. Giltighetstiden hos bonuspoäng varierar mellan de olika bonusprogrammen, men generellt följs två grundprinciper gällande poängens giltighet:

  • Poängens giltighetstid räknas från datumet de intjänades
  • Poängens giltighetstid räknas från datumet då den senaste flygningen registrerades på kontot.

SAS EuroBonus följer den förstnämnda principen där poängen är giltiga i fem år från att de intjänades. Medlemmar på Diamant och Pandion-nivå har obegränsad giltighetstid på sina poäng. Övriga bonusprogram som följer denna princip är:

  • Finnair Plus
  • Lufthansa Miles&More
  • Turkish Airlines Miles&Smiles
  • med flera.

Den sistnämnda principen används av:

  • American Airlines AAdvantage
  • British Airways Executive Club
  • Air France – KLM Flying Blue
  • med flera

Hos dessa program har poängen obegränsad giltighetstid så länge kontot hålls aktivt med regelbundna transaktioner. Om inga flygningar registreras på kontot under en 18-36 månaders period så försvinner alla poäng från kontot.

Har du frågor om dina poäng och hur de ska användas? Chatta med våra experter, det kostar inget.

Det är med andra ord en god idé att hålla ett öga på dina bonuskonton så att de inte har varit inaktiva för länge. För dig som har poäng hos många bonusprogram och inte har möjlighet att hålla reda på alla konton så finns det användbara appar att ta hjälp av:

Båda dessa har funktioner som hjälper användarna att hålla koll på sina bonuspoäng från flygbolag, hotell och hyrbilsfirmor.

Om poängen är på väg att brinna inne

"Jag har 50 000 EuroBonuspoäng som går ut i slutet av månaden, hur spenderar jag dem på bästa sätt?" – Detta är en fråga som många av våra kunder ställer oss, då det är lätt hänt att man glömmer bort poängens giltighetstid.

Gemensamt för många bonusprogram är att poängen går att spendera på resor med avresa efter passerat giltighetsdatum. Ombokningar och återbetalningar kommer dessvärre inte att kunna ges för utgångna poäng.

  • Exempel på detta är en kund som vill boka en resa för 100.000 poäng med avresa under mars 2021. Av dessa kommer 50.000 poäng att gå ut innan slutet av 2020.
  • Om kunden bestämmer sig för att avboka biljetten efter att årsskiftet har passerat så kommer endast 50.000 poäng att återbetalas.
  • Om kunden bestämmer sig för att boka om resan, så kommer det behövas ytterligare 50.000 poäng om ombokningen sker under 2021.

I de fall där det inte är möjligt att spendera poängen på en resa så finns det många andra sätt att spendera poängen. Många flygbolag erbjuder möjligheten att spendera poäng på varor och tjänster ur diverse shoppingportaler.

SAS EuroBonus erbjuder sina medlemmar möjligheten att spendera sina poäng på kläder, hemelektronik, reseaffekter, presentkort, biobiljetter, hotellnätter, mm i SAS EuroBonus Shop. Värdet som fås ut av poängen är betydligt lägre än om de hade spenderats på flygbiljetter, varvid användning av poäng för köp av varor endast bör betraktas som en sista utväg om poängen är påväg att gå ut.

Chatflights bonusreseguide, del 6: Bonusresor i First eller Business Class

Nästa guide handlar specifikt om bonusresor i First eller Business Class.

Våra senaste inlägg