• Jonas El Said

Recension: All Nippon Airways First Class Frankfurt – Tokyo Haneda

Japanska All Nippon Airways rankas av Skytrax som världens tredje bästa flygbolag och är ett av endast tio flygbolag i världen som har belönats med fem stjärnor. ANA är ett av de få flygbolagen kvar i Star Alliance som fortfarande erbjuder First Class för poäng och i februari 2017 chansen att prova First Class ombord på deras Boeing 777-300ER mellan Frankfurt och Tokyo.


Introduktion

Denna resa bokades med Turkish Airlines Miles&Smiles. En enkelresa mellan Frankfurt och Tokyo kostade 67500 miles och €90 i flygskatter vilket är ett väldigt förmånligt pris när man jämför med poängsatserna som andra bonusprogram tar ut. Den största nackdelen med Miles&Smiles är att du inte får blanda kabiner på samma bonusresa, så anslutningsflyget ner från Stockholm till Frankfurt fick jag boka som en betald enkelresa på SAS för dryga 500-lappen.


Flygningen ner från Stockholm var händelselös och jag när jag ankommer till Frankfurt så har jag en tre timmars väntan innan mitt anslutningsflyg till Tokyo.

First Class passagerare på ANA har inte tillgång till Lufthansas First Class lounger och jag fick istället nöja mig med ett besök till Lufthansas Senator Lounge i B-terminalen på Frankfurts flygplats. Loungen erbjuder sköna sittplatser med utsikt över rullbanorna och en bemannad bar. Det var med andra ord inga problem att fördriva timmarna innan det var dags att kliva ombord.Ett glas Champagne avnjuts i väntan på flyget...


All Nippon Airways flight NH224 Frankfurt – Tokyo Haneda

ANA erbjuder två dagliga avgångar mellan Frankfurt och Tokyo, bägge flygs med en Boeing 777-300ER som har en First Class kabin ombord. Kvällsavgången som avgår kl 2045 är att föredra om man vill få en god natts sömn ombord då man ankommer på eftermiddagen till Tokyo.


Ombordstigningen påbörjades 30 minuter innan avgång och First Class passagerare välkomnades att stiga ombord först. På denna flygning var tre av åtta stolar bokade och kabinen består av totalt åtta stolar på två rader i en 1-2-1 konfiguration.


Seat 1A mitt hem under kommande 11 timmar.First Class kabinen på ANA:s Boeing 777-300ER


Kort efter att jag gjort mig bekväm i stolen hälsas jag välkommen av besättningen som erbjuder ett glas Champagne som välkomstdryck följt av amenity kit, tofflor och pyjamas. Servicen i ANA First har prisats av många och mina förväntningar var högt ställda.

Avgång sker enligt tidtabell och serveringen påbörjas kort efter att vi nått vår marschhöjd.


Middagen inleds med ett glas Champagne och kanapéer följt av två förrätter, sallad, varmrätt, ost och slutligen dessert. Maten smakade fantastiskt med undantag för varmrätten där valet föll på oxfilén som inte riktigt höll måttet.Middagen inleds med ett glas Krug och kanapéer.


Förrätt nr1: Hälleflundra, Caviar och krabbsallad.


Förrätt nr2: Foie Gras "Alp Style".


Sallad


Varmrätt: Oxfilé med svart tryffel.


Osttallrik


Efterrätt: Sacherbakelse med jordgubbssås och bladguld.


Efter middagen var det dags att göra i ordning stolen till en säng och jag fick sex timmars oavbruten sömn. Mitt främsta klagomål med stolen är sovytan som var för kort på endast 180cm. Som jämförelse erbjuder SAS en sovyta på 200cm i Business Class. ANA håller även sina kabiner varma och jag fick be om en tunnare filt då det blev för varmt att sova med täcket på.


Två timmar innan landning serveras frukost och mitt vall föll på den japanska frukosten som smakade väldigt gott. Efter frukosten återstår cirka en timme av flygningen innan landning i Tokyo, där vi ankommer en halvtimme före tidtabell.


Japansk frukostbricka innan landning.


Slutsatser


ANA levererar en riktigt bra First Class upplevelse där servicen ombord höll god standard för att vara i First Class, men inte riktigt den toppnivå som jag hade förväntat mig. Personligen upplevde jag servicen som väldigt stel och formell, om än mycket uppmärksam. Något som jag uppskattade var att sängen alltid var bäddad när man rest sig upp för att besöka toaletten eller ta en bensträckare i kabinen.


Maten var väldigt bra i synnerhet förrätterna och vinerna. Mitt enda egentliga klagomål var varmrätten som jag egentligen borde ha skickat tillbaka då kvalitén på köttet. ANA:s catering från Japan håller däremot en betydligt högre standard och för den som vill maximera sin upplevelse i First på ANA så rekommenderar jag starkt att ni bokar en resa med utgångspunkt från Japan.308 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com