• Jonas El Said

Chatflights bonusreseguide, del 7: Att boka en Eurobonusresa med barn och familj

Updated: Apr 10, 2019

Att boka en bonusresa för en hel familj skiljer sig ganska kraftigt från att boka en bonusresa för 1-2 personer. I denna artikel delar jag med mig av matnyttig information och tips på vad du bör tänka på innan du bokar en bonusresa för familjen.Oftast finns det bara två bonusplatser i Business per flygning

Tillgängligheten av bonusplatser på en specifik flygning varierar kraftigt beroende på destination, tidpunkt, klass och datum. Vill man resa i Business Class eller högre så är tumregeln att flygbolagen initialt endast släpper två bonusplatser per flygning.


I praktiken innebär detta att endast två bonusplatser i Business Class finns tillgängliga när flygningen går till försäljning 330 dagar innan avgång. Tillgängligheten kan öka eller minska allteftersom att avgångsdatumet närmar sig.


Men det finns undantag

Denna begränsning försvårar möjligheten att boka en bonusresa i Business Class eller högre med familjen, men lyckligtvis nog finns det undantagsfall. Inom Star Alliance släpper flygbolagen Avianca, Singapore Airlines, Thai Airways, Turkish Airlines och Swiss International Airlines fler än två bonusplatser i Business Class på flygningar när dessa går till försäljning.


Ett bra tips om du vill resa i Business Class med familjen är att i första hand söka tillgänglighet hos dessa flygbolag.


Boka SAS 1-2 månader innan avgång

Även SAS har en tendens att öppna upp fler än två bonusplatser i Business Class närmare inpå avgång, så om ni har möjlighet att planera en resa med 1-2 månaders varsel så finns det goda möjligheter att boka in hela familjen i Business Class.


Barn som är mellan 2 och 11 år får 50% rabatt på SAS-bokningar...

SAS EuroBonus erbjuder barnrabatt på bonusresor bokade på SAS egna flygningar. Barn i åldrarna 2-11 år betalar 50% av vuxenpriset i poäng, medan spädbarn under två år reser gratis eller mot en låg avgift under förutsättning att barnet reser i förälders knä. Om spädbarnet kräver en egen sittplats så gäller samma pris som för äldre barn.


... men inte på övriga Star Alliance

På bonusresor med Star Alliance partners erbjuds ingen barnrabatt på poängpriset, utan vuxenpris gäller för barn mellan 2-11 år. För spädbarn gäller samma regler och prissättning på Star Alliance som för SAS.


Det är dyrare med andra Star Alliance-bolag än att flyga med SAS

Reser man i familj blir poängpriset betydligt mycket högre vid resa med Star Alliance än med SAS, dels då barnrabatt inte ges men även för att poängpriset på Star Alliance är högre. Det kan därför vara en god idé att noggrant överväga vilket resmål man väljer, för att vara säker på att poängen räcker till.


Vad du ska göra om det inte finns mer än två bonusplatser ombord

Två populära familjeresmål bland våra kunder är Zanzibar och Seychellerna. Att hitta bonusplatser för fyra personer till dessa resmål är inte det lättaste då det oftast endast släpps två bonusplatser i Business Class per flygning.


Den bästa metoden för att komma runt denna begränsning är att dela upp familjen i två par, och resa på olika flyg:


Dela upp familjen i två olika rutter - om det finns många anslutningar

Boka in er på olika flygrutter med samma avgångs- och ankomsttider till slutdestinationen om destinationen trafikeras av många flygbolag, exempelvis Bangkok eller New York.


Dela upp familjen på två olika resdagar (efter varandra) - om det finns få anslutningar

Destinationer som Seychellerna, Mauritius och Maldiverna har få anslutningar, och då är det bäst att satsa på en resa på två olika dagar. Pappa kan åka med ett barn dag 1 och mamma med ett annat dag 2.


Två tips för att få ut det mesta av dina poäng


1. Flyg till Asien med SAS via Hong Kong

Ett bra tips för resor till Asien är att ta SAS linje från Köpenhamn till Hong Kong. Från Hong Kong tar man sig enkelt vidare inom Asien på en separat biljett till en låg kostnad. Men stanna gärna en natt eller två i Hong Kong först.


2. Zanzibar och Seychellerna är ett bra resmål för poäng

Zanzibar och Seychellerna är två ”sweet spots” i SAS uttagstabell för bonusresor med Star Alliance. En tur- och returresa till dessa destinationer kostar 105.000 poäng i Business Class, vilket är ett lågt pris sett till resans distans.

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com