• Jonas El Said

Vilket bonusprogram ska jag välja för mina resmönster?

Updated: Jan 13


Att välja rätt bonusprogram baserat på sina resmönster är inte alltid det lättaste, i synnerhet när man vill optimera sina poäng baserat på vilka destinationer man reser till och huruvida resorna primärt sker i rabatterad Economy eller fullt flexibla Business biljetter.


I denna guide kommer jag att avhandla de tre vanligaste bonusprogrammen för svenska resenärer:

  1. SAS EuroBonus

  2. Lufthansa Miles&More

  3. British Airways Executive Club


SAS EuroBonusSAS EuroBonus är förstahandsvalet för många skandinaviska resenärer och det är ett mångsidigt program som passar bra för de flesta resemönster. Resor inom Skandinavien och Europa ger sedan den 1 november 2018 ingen större återbäring i form av poäng på billiga SAS Go biljetter.


För dig som reser ofta och på korta flygningar så finns fortfarande möjligheten att nå Guld och Diamantnivå baserat på antalet SAS-flygningar, där Guld kräver 45 flygningar per medlemsår medan Diamant kräver 90 flygningar.


För dig som reser långt och på dyra biljetter så är EuroBonus fortsatt ett förmånligt program:

  • Långresor i SAS Plus och Business ger god poängintjäning (upp till 15000 poäng för en långflygning i Business som Guld eller Diamant)

  • Och på Star Alliance är poängintjäningen god även hos partnerflygbolag på betalda biljetter i Business Class

Den absolut bästa intjäningen får du i First Class på Lufthansa som ger upp till tre gånger den flugna distansen. Kort och gott så tjänar du 48 000 EuroBonuspoäng på en betald First Class resa till Buenos Aires med Lufthansa via Frankfurt. Det motsvarar ett EuroBonus Guld på en resa.Har din arbetsgivare policyn billigaste möjliga biljett så är förutsättningarna att samla poäng desto svårare om du reser på kraftigt rabatterade Economy biljetter inom Star Alliance. De flesta flygbolag, bland annat Lufthansa Group, Turkish Airlines, Thai Airways, m.fl ger ytterst få eller inga poäng på de allra billigaste biljetterna.


Lufthansa Miles&MoreLufthansa Miles&More är Europas största bonusprogram med över 26 miljoner medlemmar, kanske inte så överraskande då Lufthansa Group är Europas största flygbolagskoncern. Miles&More har historiskt sett varit ett av de svårare programmen för att samla poäng och uppnå status och om du uteslutande reser på rabatterade biljetter både i Economy och Business så är Miles&More inte rätt program för dig.


Miles&More ändrade nyligen intjäningsmodell från distansbaserat till intäktsbaserat. Detta innebär att poängen tilldelas baserat på flygbiljettens pris snarare än den flugna distansen. Det finns dock fortfarande sätt att komma runt denna begränsningen, bland annat genom att boka sin resa via en resebyrå eller genom ett annat flygbolag (exempelvis United Airlines). Då tilldelas poängen enligt det gamla systemet.


För dig som reser inom Europa på fullt flexibla biljetter så innebär detta att du tjänar fler poäng på korta flygningar än om du hade fått poängen efter flygsträckan. Likaså lämpar sig Miles&More bra för dig som reser till långväga resmål i First och Business Class med Lufthansa Group.


Den absolut största fördelen med MIles&More över EuroBonus och övriga Star Alliance program är tillgängligheten av bonusplatser, samt möjligheten att boka Lufthansa First Class 360 dagar i förväg. Medlemmar på Senator och HON Circle nivån har även möjlighet att boka SWISS First Class för poäng, vilket de lägre medlemsnivåerna inte kan.


Lufthansa Group är i regel väldigt restriktiva med att släppa bonusplatser till övriga Star Alliance flygbolag och på de riktigt attraktiva rutterna så som Johannesburg, Kapstaden, Mauritius, Kalifornien, Cancun och Singapore bör man inte räkna med att hitta bonusplatser med EuroBonus. Det är däremot väldigt lätt att hitta tillgänglighet på dessa rutter med Miles&More i både First och Business, i synnerhet om man är ute långt i förväg.


British Airways Executive Club


British Airways är är del av IAG gruppen som är Europas tredje största flygbolagskoncern. Tillskillnad från SAS och Lufthansa så är British Airways medlem i OneWorld alliansen, där bland annat Iberia, Finnair, American Airlines och Cathay Pacific ingår.


För dig som ofta reser till London eller USA så är British Airways och OneWorld ett bra alternativ, främst då British Airways erbjuder goda anslutningar från Stockholm till London, samt vidare till Nordamerika.


Executive Club skiljer sig kraftigt från andra bonusprogram då de räknar antalet Avios och Tier Points baserat på antalet flygningar och distansen på dessa. Avios är namnet på poängen som du kan använda för att boka bonusresor och dessa tilldelas likt de flesta program baserat på flygningens distans och bokningsklassen. Tier Points är poängen som tar dig upp till nästa medlemsnivå och dessa tilldelas baserat på flygningens längd och antalet flygningar.

  • Silver kräver 600 Tier Points inom ett medlemsår

  • Guld kräver 1500 Tier Points inom ett medlemsår

Ett bra exempel på detta är för resor till Kalifornien där man antingen kan flyga med ett stopp i London eller två stopp i London och New York. För en resa ARN-LHR-LAX så ger ARN-LHR flygningen 40 tier points i Business Class och LHR-LAX ger 140 tier points, totalt 180 tier points.Om du däremot lägger till ett extra stopp i New York så ger resan 320 tier points då varje flygning över 2000 miles i flugen distans ger 140 tier points. Det är med andra ord lätt att uppnå och behålla hög status genom att maximera antalet flygningar på samma biljett.British Airways Executive Club är med andra ord ett av de lättaste programmen i OneWorld för att uppnå Sapphire (motsvarande Star Alliance Gold) och Emerald status. Som Sapphire får du tillgång Business Class lounger och prioriterad ombordstigning, medan Emerald ger tillgång till First Class lounger och fast track på flygplatser.


För dig som är bosatt i Skandinavien och pendlar till London eller ofta reser till USA i Business Class så är British Airways Executive Club ett mycket bra alternativ. Det är relativt lätt att uppnå Silver och Guld efter 8 respektive 19 tur och returresor i Business.


När det kommer till kreditkort så har man möjlighet att tjäna Avios genom American Express där 11 Membership Rewards motsvarar 1 Avios. Det är även möjligt att tjäna Avios med British Airways MasterCard från Resurs bank som ger upp till 15 Avios per 100 SEK.


Slutsatser


För den absoluta majoriteten av alla svenska frekventa resenärer så är SAS EuroBonus ett bra allroundprogram. Lättheten att uppnå status samla poäng både genom flygningar men även genom kreditkort så som SAS Amex Elite och MasterCard Premium gör det till ett väldigt förmånligt program.


Reser du mycket inom Lufthansa Group och på dyra biljetter i First och Business så är Lufthansa Miles&More ett bra program. Förmånerna som Senator skiljer sig inte nämnvärt från vad du får som Guld/Diamant på SAS EuroBonus då bägge är Star Alliance Gold. Däremot så finns möjligheten att nå HON Circle om du flyger ihop 600 000 miles i Business och First på Lufthansa Group.


Reser du ofta till USA så är British Airways och Oneworld ett bra alternativ, och likaså om du reser mycket till Asien med Qatar eller Finnair så ger British Airways Executive Club goda möjligheter att samla poäng och status. Poängpriserna är något höga och likaså är skatter och bränsletilläggen dyra, så det lönar sig främst att nyttja poängen på inrikesresor i USA eller på uppgraderingar med British Airways.

340 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com