• Jonas El Said

Recension: Turkish Airlines Business Class, Istanbul-Buenos Aires

Turkish Airlines står högt upp på listan över mina favoritflygbolag, och i December 2018 fick jag möjligheten att spendera 18 timmar i Business Class på flygbolagets längsta rutt, mellan Istanbul och Buenos Aires.


Introduktion


Jul och nyår är som vi alla vet en svår period att hitta bonusresor, i synnerhet till Sydamerika som är väldigt populärt under denna tid på året. Min resa till Buenos Aires bokades som en betald Economy Class biljett för 8126 SEK, ett bra pris med tanke på att biljetterna normalt kostar över 12000 SEK under denna period.


Jag är sedan ett par år tillbaka Elite Plus medlem i Turkish Airlines bonusprogram Miles&Smiles. Som medlem på högsta nivån ingår två fria uppgraderingar per år. Dessa uppgraderingar kan användas på valfri sträcka i hela nätverket och det är möjligt att uppgradera alla biljettyper i Ekonomiklass, inklusive de allra billigaste. Uppgraderingarna gäller endast för kortmedlemmen och det är med andra ord inte möjligt att överlåta dem till någon annan, eller uppgradera sin medresenär om man är två som reser.


Uppgraderingarna kan bekräftas i samband med bokning, så länge bokningsklass J finns tillgänglig. J-klass är bokningsklassen för rabatterad Business, som är betydligt lättare än I-klass som används för bonusresor. För att inte riskera att spendera 8126 SEK och tvingas genomlida Economy i 18 timmar, så hade jag kollat upp tillgängligheten i förväg. På mina valda flyg fanns J-klass tillgängligt och jag kunde omedelbart bekräfta min uppgradering till Business Class. En voucher kan användas för att uppgradera alla flygningar på utresan, förutsatt att man har bokat den kortaste anslutningen, och min resa inklusive anslutningsflygen var uppgraderad till Business Class. En fantastiskt bra förmån enligt mig, och något som jag gärna hade sett SAS införa till sin Diamantnivå.


Onsdag 19 December 2018


Resande från Arlanda måste övernatta i Istanbul för resor vidare till Buenos Aires, då det inte finns några morgonflyg ner från Stockholm som hinner ansluta i tid. Jag flög ner från Arlanda föregående kväll och spenderade natten på Renaissance Hotel i närheten av Istanbuls flygplats. Hotell och transport till och från flygplatsen bekostades av Turkish Airlines, vilket är väldigt ovanligt nuförtiden.


Efter en god natts sömn fann jag mig åter igen på Istanbuls flygplats kl 08 på morgonen, drygt två timmar innan avgång. Med en timme kvar innan boarding hinner jag få i mig lite frukost innan det är dags att gå mot gaten.


Dagens flygning var fullbokad alla klasser, och trots priority boarding så sträckte sig kön för Business Class långt bak. Ombordstigningen påbörjar en timme innan avgång och väl ombord hälsas jag välkommen av besättningen som visar mig vägen till stol 3K är mitt hem under kommande 18 timmar.


Business Class kabinen på Turkish Airlines Boeing 777-300ER.


Kabinen på denna Boeing 777-300ER består av 49 stolar i en 2-3-2 konfiguration fördelade på 7 rader. Kabinen är luftig och stolarna erbjuder gott om utrymme för ben och förvaring. 2-3-2 konfigurationen börjar dock känna ganska förlegad då mittensäten inte är något som man förväntar sig i Business Class. Likaså är stolsgrannar något man helst vill slippa i Business.


Kort efter att jag gjort mig hemstad i stolen serveras välkomstdrinkar, följt av menyer och amenity kits. Avgång sker enligt tidtabell och en timme in i flygningen påbörjas lunchserveringen.Menyn för dagens flygning.Serveringen inleds med ett glas Champagne och kanapéer.Efter kanapéerna serveras förrätter från en vagn. Dessa bestod av diverse mezzeh, laxtartar och cocktailräkor. Fantastiskt gott.Valet av varmrätt föll på svärdfisken som var något torr, men smakade fullt acceptabelt.Måltiden avrundas med ett urval av efterrätter från vagnen.


Efter ännu en fantastisk måltid från Do&Co som i mitt tycke serverar den bästa flygplansmaten i Business Class, så är det dags för sömn. Stolen kan fällas till en 180cm lång säng och Turkish Airlines förser alla passagerare med ett bäddset bestående av en madrass, täcke och en stor kudde. Fördelen med 2-3-2 konfigurationen är utrymmet för benen, där man inte behöver sova med fötterna i ett trångt fotutrymme. Att ta sig ut från fönsterplatsen med en sovande granne är relativt enkelt, men för att kunna resa sig upp så måste stolen fällas tillbaka till upprätt läge.


Halvvägs in i flygningen serveras lättare tilltugg i form av smörgåsar och petit fours, och två timmar innan landning i Sao Paulo serveras en lättare måltid.Lättare middag innan landning. Kycklingfilé med ris och grönsaker, sallad och rispudding till efterrätt.


Efter serveringen är det dags att förbereda kabinen för landning i Sao Paulo, där merparten av passagerarna avslutade sin resa.Inflygning till Sao Paulo.


Stoppet i Sao Paulo varade i 90 minuter och passagerare vidare till Buenos Aires ombads att stanna ombord på flygplanet, medan städning och catering pågick.
Ren och fin kabin under stoppet i Sao Paulo.
Stol 3K. Mitt hem under denna långa flygning.


Med städning och catering avklarad är det dags att släppa på passagerarna från Sao Paulo till Buenos Aires. Turkish Airlines har 5th freedom rättigheter på denna sträcka, vilket innebär att det är möjligt att köpa en biljett endast för sträckan mellan Sao Paulo och Buenos Aires.


Flygningen till Buenos Aires varade i två timmar och kort efter start serverades en lättare middag i form av kall oxfilé till förrätt och en beef wrap till varmrätt.

Middag på sträckan mellan Sao Paulo och Buenos Aires.


Efter närmare 18 timmar ombord så är det äntligen dags för landning i Buenos Aires. Denna långa resa har kommit till sitt slut, och överlag var detta en mycket trevlig flygning med Turkish Airlines.


Maten håller toppklass jämfört med vad många andra flygbolag serverar. Servicen var uppmärksam och som Elite Plus medlem tilltalas man alltid vid namn vilket uppskattas. Business Class stolen erbjuder god komfort och lämpar sig bäst för par. Turkish Airlines kommer att lansera en ny Business Class stol när de tar leverans av sina första Boeing 787-9 Dreamliner senare i år, och jag ser mycket fram emot att uppleva den nya stolen.

475 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com