• Jonas El Said

Recension: Stockholm till Los Angeles i SAS Business

Updated: Feb 28


Business Class på SAS är en av de bästa användningarna för dina EuroBonuspoäng, i synnerhet på de längsta rutterna i SAS linjenätverk till Kalifornien och Fjärran östern. Här följer en kort recension på vad man kan förvänta sig på en SAS-flygning till Los Angeles.


Sökning och bokning


SAS har historiskt sett varit snåla med bonustillgänglighet i Business Class på sina långrutter. Till destinationer så som Chicago, Washington, Peking och Shanghai är det relativt lätt att hitta bonusplatser om man är ute i god tid cirka 330 dagar innan avgång. Desto svårare är det till Tokyo, Hong Kong, San Francisco och Los Angeles.


Svårast på listan är Los Angeles, där biljetterna ofta bokas upp direkt vid 330-dagars släppet. För den som har is i magen så släpper SAS fler bonusplatser cirka 90 dagar innan avresa, och efter flera veckors bevakning så öppnas det upp bonusplatser för en långhelg i September 2018. Resan bokades i Juni 2018 dvs strax under 90 dagar innan avresa.


För denna resa nyttjades FlyPremium rabatten på SAS MasterCard Premium till priset av 60 000 poäng + 603 SEK i skatter tur och retur. Ordinarie pris för en långresa i SAS Business utan rabatter är 100 000 poäng, vilket även det är ett mycket bra poängpris med tanke på att motsvarande resa köpt kontant hade kostar 25 000 SEK.


SK939 Stockholm - Los Angeles i SAS Business


SAS avgångstider till Los Angeles är perfekta för den som vill maximera sin vistelse på destinationen. Flyget avgår kl 0955 från Arlanda och landar i Los Angeles kl 1215 samma dag. Det innebär att jag kunde vakna upp i mänsklig tid samma morgon, och samtidigt hinna med en heldag i Los Angeles på ankomstdagen. Detsamma gäller för hemresan där flyget ankommer kl 1000 vilket innebär att jag kunde ta mig direkt till kontoret från Arlanda efter en god natts sömn ombord.


Morgonen inleds med frukost på American Express Lounge by Pontus. Loungen var i det närmaste fullsatt denna morgon, så jag blev erbjuden ett bord i restaurangdelen som var betydligt tommare. Frukosten lämnar enligt mig en del att önska och jag hade gärna sett dem erbjuda minst ett varmt frukostalternativ till Platinum-gäster. Har du ett Centurion kort så bjuds det på Avocado toast, äggröra och Mimosa.
Frukost på American Express Lounge by Pontus.


Efter frukost är det dags att röra sig till gate F59 för ombordstigning. Priority boarding erbjuds för SAS Business resenärer, följt av EuroBonus Guld/Diamant och SAS Plus. Ombordstigningen stoppas kort efter att den påbörjats på grund av ett problem med flygplanets bränslesystem, vilket ledde till en försening på en timme.


Väl ombord hälsas jag välkommen av besättningen, innan jag svänger vänster till min sittplats 2H.Seat 2H, mitt hem under kommande 11 timmar.


Business Class kabinen på SAS Airbus A330-300 består av 32 stolar i en "staggered" 1-2-1 konfiguration. Fönsterplatser på jämna rader erbjuder bäst avskildhet för ensamresenärer, då man sitter närmast fönstret. För par rekommenderar jag mittensäten och allra bäst är 1D och F som erbjuder extra utrymme för benen. SAS tillåter inte passagerare att använda den främre toaletten och man kan därför räkna med mindre fottrafik desto längre fram i kabinen man sitter.


På varje stol väntar ett amenity kit med tandborste, ögonmask, strumpor, tandborste, tandkräm och diverse hudkrämer, samt ett bäddset från Hästens. Bäddsetet kan enkelt förvaras i fotutrymmet när stolen inte används som säng.
Ett glas mousserande vin serveras innan start.


Avgång sker 90 minuter efter ordinarie tidtabell och väl uppe i luften har klockan närmat sig lunchtid. Serveringen inleds med ett glas Champagne och en skål varma nötter.SAS serverade under en kort period Charles Heidsieck Rosé Vintage 2006. En mycket god Champagne i mitt tycke.


Efter fördrinken serveras en förrätt. Två förrätter fanns att välja på, rensalami eller gravad lax med wasabimajonäs. Mitt val föll på det sistnämnda.Mycket god lax som serverades med en salladsskål och färskt bröd.


SAS erbjuder fyra val av varmrätt, däribland en kötträtt, en fiskrätt, en kycklingrätt och ett vegetariskt alternativ. Mitt val föll på fiskrätten som bestod av Sik med ravioli, fänkål och apelsinsås. Udda kombination av smaker, men det smakade väldigt gott.Varmrätt i SAS Business.Måltiden rundas av med ost och dessert.


Efter lunch är det dags för en tupplur och jag får på min höjd fem timmars oavbruten sömn.Molnigt över Grönland...


Halvvägs in i flygningen serveras lättare tilltugg i form av en polarklämma, frukt och choklad. Snacks, kaffe, vatten, läsk och vin finns tillgängligt under hela flygningen i självserveringsbuffén.
Polarklämma, kaffe och juice...
I Business Class kabinen är alla stolar tagna. På SAS långflygningar fylls kabinen med poänguppgraderingar i sista minut, så man bör sällan räkna med att se en ledig stol ombord.
Två timmar innan landning serveras en lättare måltid bestående av sallad med grönkål, prosciutto och en ostpaj.


Efter att den andra serveringen har avslutats så är det dags att förbereda kabinen för landning. Inflygningen bjuder på spektakulära vyer över Los Angeles och dess närområden och vi ankommer till Tom Bradley International Terminal kl 1320, en timme efter vår ordinarie ankomsttid. Överlag var detta en mycket smidig och behaglig flygning.Inflygning och landning i Los Angeles.


Slutsatser


SAS Business är i mitt tycke en av de bästa Business Class produkterna för resor över Atlanten. Mycket bekväma stolar med direkt tillgång till mittgången. Mat och viner håller god standard, dock inte på samma toppnivå som Turkish Airlines eller Austrian. Underhållningsutbudet är något klent, men en stor fördel är fri tillgång till wi-fi, som fungerade bra under större delar av flygningen.

495 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com