• Jonas El Said

Recension: Singapore Airlines Business Class på Boeing 787-10


Singapore Airlines tog leverans av sin första Boeing 787-10 under våren 2018. Flygplanet används primärt för regionala flygningar inom Asien och är utrustat med flygbolagets nya regionala Business Class produkt. Flygplanet sattes i trafik i början av Maj 2018 på rutten mellan Singapore och Osaka, och jag fick chansen att bli en av de första att prova på Singapore Airlines nyaste tillskott i flottan.


Lördag 5 Maj 2018


Efter en fantastisk vecka i Osaka och Kyoto så var det dags för den långa resan hem till Sverige. Resan till Stockholm gick via Singapore och Köpenhamn, där sträckan Osaka-Singapore specifikt bokades för att prova på Singapore Airlines nya Boeing 787-10 som togs i trafik på sträckan två dagar tidigare.


Tågresan från Osaka till Kansai International Airport tog dryg en halvtimme och väl framme vid incheckningen får jag mina boardingkort för hela resan till Stockholm, samt ett inbjudningskort till Japan Airlines Lounge i Osaka som Singapore Airlines använder. I loungen hinner jag med en lättare frukost, innan det var dags för ombordstigning.
Singapore Airlines är det första flygbolaget i världen som tagit leverans av Boeing 787-10 Dreamliner. Den största versionen av Boeings populära långdistansflygplan.Mina boardingkort för hela resan till Stockholm.


Ombordstigningen påbörjas en halvtimme innan ordinarie avgång och Business Class passagerare och PPS Club medlemmar i Singapore Airlines KrisFlyer välkomnades att stiga ombord först.Seat 15K. Mitt hem under kommande sju timmar till Singapore.


Vid dörren hälsas jag välkommen av den trevliga besättningen som visar mig vägen till min sittplats 15K. Business Class kabinen på Singapore Airlines Boeing 787-10 Dreamliner består av 36 stolar i en "staggered" 1-2-1 konfiguration. För ensamresenärer föreslår jag en fönsterplatser på udda rader då man sitter närmast fönstret. För par är mittenstolarna på jämna rader bäst, där man sitter närmast varann.Business Class kabinen var fullsatt på denna flygning.


Trots faktumet att denna produkt är avsedd för regionala flygningar med en flygtid på upp till 8 timmar, så motsvarar stolen samma produkt som konkurrerande flygbolag erbjuder på sina långflygningar.


Stolen var väldigt bekväm och erbjöd gott om förvaringsutrymme och avskildhet. Personligen ser jag inga problem med att spendera 12 timmar i stolen då den i grund och botten är avsedd att vara en long haul produkt. Sovkomforten var god, men utrymmet för knäna var något trångt om man som jag föredrar att sova på sidan. Likaså är längden på sovytan något kortare än i SAS Business, så om man över 1,85 kan det bli något trångt att sova i stolen.Avgång från Osaka sker enligt tidtabell.


Då denna flygning avgick kl 1045 så serveras lunch en timme in i flygningen. Serveringen inleds med Singapore Airlines berömda Satay, följt av förrätt, varmrätt och efterrätt. Två val av menyer fanns att väja på, västerländskt eller japanskt. Mitt val föll på den japanska menyn som visade sig hålla hög klass.Måltiden inleds med ett glas Champagne och Satay med jordnötssås. Mycket gott!Förrätt bestående av sobanudlar, sashimi, japansk omelett och diverse grönsaker.Huvudrätten serverades i en bentolåda och bestod av grillad vitfisk, pilgrimsmussla, havsöra, japanska pickles och ris.Efterrätten bestod av yuzugelé med jordgubb och mynta.Måltiden avrundas med en osttallrik och en skvätt portvin.


Efter lunchserveringen återstår fyra timmar av flygningen. Dessa ägnas åt en tupplur och filmtittande och innan jag vet ordet om det, så är det dags för landning i Singapore. Överlag var detta en mycket behaglig flygning. Singapore Airlines nuvarande flotta av Airbus A330-300 kommer successivt att fasas ut under 2019 och ersättas med Boeing 787-10, så för regionala flygningar i Asien. Ni kan med andra ord räkna med att få fully-flat stolar inom Asien, även på de allra kortaste flygningarna.194 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com