• Jonas El Said

Recension: SAS Business Class Köpenhamn – Hong Kong

Updated: Aug 20, 2019


Den 28 Oktober 2018 flyttade SAS sin Hong Kong linje från Stockholm till Köpenhamn. Flytten från Köpenhamn medförde bland annat bekvämare avgångstider med nattflyg på ut och hemresa, ett klagomål som framförts av många kunder på den tidigare rutten från Stockholm där ut och hemresa skedde under dagtid. Här följer en recension på vad man kan förvänta sig ombord på SAS nya linje till Hong Kong.


Introduktion


Denna resa bokades i Augusti 2018 på samma dag som bonusplatserna för linjen släpptes. SAS har historiskt sett alltid varit snåla när det kommer till bonusplatser i Business Class, i synnerhet till populära destinationer så som Hong Kong, Tokyo och Los Angeles. När nya rutter laddas i systemen så är det vanligt att flygbolagen öppnar upp bonusplatser på alla datum. Anledningen till detta är då man inte har någon tidigare försäljningsdata (då rutten är helt ny) varvid de inte kan anpassa sin inventory efter den faktiska efterfrågan. Nya rutter är det bästa sättet att få tag på bonusplatser till destinationer som vanligtvis är svåra att boka. Bonusplatserna för Hong Kong rutten släpptes den 21 Augusti 2018, drygt två månader efter att rutten annonserades.


Tillgängligheten på bonusplatser var mycket god under större delarna av våren, med undantag för påsk, valborg och Kristi himmelsfärd. Jag lyckades boka en tur och returresa i mitten av Mars 2019 med FlyPremium rabatten för endast 60 000 poäng i Business Class och 1255 SEK i skatter. Utresa på en fredag kväll och hemresa söndag kväll åtta nätter senare med korta anslutningar i Köpenhamn.


Fredag 8 Mars 2019


Efter en kort flygning ner från Stockholm rusar jag snabbt mellan gaterna till C-piren på Köpenhamns flygplats för ombordstigning på SAS flight SK965 till Hong Kong. Business Class kabinen på denna Airbus A340-300 var fullsatt till sista stol. Besättningen på denna flygning var Stockholmsbaserad och vi blev försenade med en kvart då piloternas flyg ner från Stockholm var försenat. Jag var ursprungligen bokad på samma flygning men valde att bli flyttad till en tidigare avgång då det snöade kraftigt på Arlanda under kvällen.
Seat 4A. Mitt hem under kommande tio timmar.


Med piloterna på plats så är vi redo att lämna lyfta mot Hong Kong. Flygtiden beräknades till drygt tio timmar och kort efter start inleds midaggsserveringen. Den sena avgångstiden gjorde att servicen snabbades på för att möjliggöra sömn ombord.
Förrätt bestående av löjrom med crème fraîche och Västerbottensknäcke.
Varmrätt bestående av triangelbiff med lingon, potatis och rotselleri.
Middagen rundas av med två bitar ost och svartvinbärspaj.


Mat och service på SAS har jag recenserat tidigare och överlag anser jag att maten håller en bra nivå jämfört med många andra flygbolag. Variationen av rätter kan upplevas som något tråkig, i synnerhet om man reser med SAS ofta. Viner och Champagne höll mycket god standard, i synnerhet dessertvinet där SAS är ett av få flygbolag som serverar Sauternes i Business Class.


När middagsserveringen är avslutad har klockan närmat sig midnatt svensk tid och kabinen släcks ner. Jag får sex timmars oavbruten sömn innan jag blir väckt för frukost. I vanliga fall brukar jag inte be om att bli väckt för frukost och i min hast gjorde jag misstaget att svara ja på frågan om väckning när vi stod på marken i Köpenhamn. Hursomhelst var jag vaken och ingen idé att somna om när frukostvagnen väl rullades fram.


Frukosten i SAS Business följer ett bufféliknande koncept där man får välja vad man vill ha från vagnen. På vagnen fanns bland annat ost, kallskuret, paprika och gurka, äggsufflé, yoghurt och müsli, samt bröd och croissanter. Frukosten är distinkt skandinavisk och personligen föredrar jag detta över de smaklösa omeletterna som man får på många andra flygbolag.
Frukost i SAS Business.


Efter frukosten var det dags att göra sig i ordning för landning och ankomst till Hong Kong sker enligt tidtabell kl 1445.
Inflygning till Hong Kong.


Överlag var detta en mycket behaglig flygning med trevlig besättning och bra mat/service. Ankomsttiden till Hong Kong är i det närmaste perfekt då man är väl utvilad när man kommer fram och lätt kan ställa om sig till tidsskillnaden. Jag skulle inte tveka att flyga SAS till Hong Kong igen, när man väl lyckas få tag på dessa högt eftertraktade bonusplatser...

402 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com