• Jonas El Said

Recension: Test av SAS Business på Airbus A350-900 mellan Chicago och Köpenhamn.

SAS nya långdistansflygplan Airbus A350-900 sattes nyligen i trafik på rutten mellan Köpenhamn och Chicago. Flygplanet utlovar en rad förbättringar över sin fyrmotoriga föregångare, bland annat lägre bränsleförbrukning och bullernivå, samt behagligare kabinmiljö.


Jag fick nyligen chansen att prova det nya flygplanet och undersöka om det lever upp till de högt ställda förväntningarna.


Scandinavian Airlines flight SK944 Chicago till Köpenhamn


Efter en trevlig helg i Chicago så var det dags att röra sig mot O'hare International Airport för kvällens flygning till Köpenhamn. SAS avgår från Terminal 5 på O'hare och ett tips för den som har ett par timmar att slå ihjäl är ett besök till United Airlines Polaris Lounge som ligger i Terminal 1.


Loungen är betydligt trevligare än SAS egen lounge på Terminal 5 och erbjuder bemannad bar med cocktails och champagne, samt en à la carte restaurang. Tillträde till United Polaris Lounge ges endast till passagerare i business class på United Airlines eller Star Alliance. Innehavare av Star Alliance Guldkort i ekonomiklass har inte tillträde till loungen.


Efter en god middag och ett par glas Champagne i loungen så beger jag mig till transferbussen som tar mig till Terminal 5. Bytet mellan terminalerna tar cirka 30 minuter och bussen går varje kvart. Den sista bussen avgår kl 2045, så min rekommendation är att lämna loungen i god tid innan avgång för att hinna med bytet mellan terminalerna.


Jag hinner med ett snabbt besök i SAS Lounge på Terminal 5 innan det är dags för ombordstigning. Kvällens flygning var glest bokad i alla tre klasser och i SAS Business var 23 av 40 stolar upptagna.


Den främre Business-kabinen på SAS Airbus A350-900


Mina första intryck av kabinen var klart positiva. SAS har valt samma säteskonfiguration i Business Class på A350 som i föregångaren A340. Kabinen består av 40 stolar i en 1-2-1 konfiguration uppdelad i två sektioner. En främre sektion mellan dörr 1 och 2 med 32 stolar, samt en bakre sektion bakom dörr 2 med 8 stolar.


Den största skillnaden mellan A350 och föregångaren A340 är kabinbredden, där A350 har en bredare kabin med större takhöjd, samt rymligare hatthyllor. Den bredare kabinen medför även att mittgångarna är något bredare än på A340, vilket gör det lättare dra en rullväska igenom kabinen.


SAS Business-stol på Airbus A350.


Till skillnad från SAS Go och Plus som har fått nya stolar så har SAS valt samma stolsmodell (Thompson Vantage XL) i Business som på A330/A340. Stolen är dock inte helt identisk och den största skillnaden är avsaknaden av luftdynor med justerbar hårdhet.


Luftdynorna har varit föremål för många klagomål från passagerare på A330/A340 då dessa har en tendens att tömmas på luft och lämna en hård stolsyta.


Stolskontrollerna.


Avsaknaden av luftdynor innebär att man inte längre kan justera stolens hårdhet, men den största fördelen är att din flygning inte riskerar att förstöras av en trasig stol. Även videoskärmen har blivit större, samt bordet som har fått en ny tvådelad design.


Mitt val av sittplats var 1H, fönsterplats på den första raden. Den största fördelen med 1H är att bulkhead-platserna har mer utrymme för fötterna i sovläget. Det finns även ett litet förvaringsskåp i väggen där du kan förvara kuddar täcke, eller en datorväska/ryggsäck under start och landning.


Avgång sker enligt tidtabell och väl uppe i luften inleds middagen med varma nötter och cocktails. I samband med lanseringen av A350 införde SAS även ett nytt cocktailprogram i samarbete med Tjoget. Mitt val föll på den alkoholfria negronin som smakade utmärkt.


Efter fördrinken var det dags för förrätt. Två förrätter fanns att välja på, skaldjurssallad och vitello tonnato (kalv med tonfisksås). Mitt val föll på skaldjurssalladen som bestod av tigerräkor, bläckfisk och blåpotatis. Salladen toppades av med en skvätt citrusdressing.


Skaldjurssallad och Champagne.


Efter förrätten rullas varmrätterna ut. Fyra varmrätter fanns att välja på, oxfilé med potatisgratäng, grillad kyckling med tabbouleh, räkor med tomatragu och linguine med svampragu. Mitt val föll på oxfilén.


Oxfilé.


Oxfilé är en maträtt som nästan varje flygbolag serverar i business class och jag har som vana att alltid beställa oxfilén för att få en god jämförelse på maten mellan olika flygbolag.


Trots faktumet att rött kött har en tendens att bli segt ombord på flygplan så har SAS lyckats väldigt bra under mina senaste resor. Denna gång var köttet genomstekt och aningen segt, men fullt ätbart. Potatisgratängen smakade däremot riktigt gott då den var toppad med ett generöst lager av ost.


Chokladkaka med bärkompott till efterrätt.


När middagsserveringen avslutas återstår fem timmar av flygningen, och jag börjar vid det här laget känna mig väldigt sömnig. Jag bäddar i ordning sängen och somnar på studs. Jag vaknar cirka 40 minuter innan landning och hinner med ett snabbt besök på toaletten för att borsta tänderna och byta om från pyjamasen.


Den kanske enda försämringen med A350 över A330/A340 är storleken på toaletterna. De är betydligt mindre och saknar fönster.


Kabinen strax innan landning.


Ankomst till Köpenhamn sker en halvtimme före tidtabell vilket jag mig tillräckligt med tid för en dusch i SAS Lounge innan det var dags att kliva på anslutningsflyget upp till Stockholm.


Slutsatser


Airbus A350 representerar en markant förbättring i SAS long haul erbjudande. Jag upplever samtidigt inte skillnaderna mot A330/A340 som nämnvärt stora och min övergripande uppfattning om A350 är att flygplanet representerar evolution snarare än revolution.


Med detta sagt så anser jag fortfarande att SAS Business är en av de bästa Business-produkterna i Star Alliance.

178 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com