• Jonas El Said

Recension: All Nippon Airways Economy Class, Hong Kong – Tokyo

Updated: Oct 16, 2019

Japanska All Nippon Airways rankas som ett av världens bästa flygbolag, och står sedan ett par år tillbaka på Skytrax lista över femstjärniga flygbolag. Jag har tidigare flugit ANA i både Business och First, men aldrig tidigare i Economy. Här följer en kort recension om vad man kan förvänta sig på en fyratimmars flygning inom Asien med All Nippon Airways i Economy Class.


Introduktion


Bonusresor i Ekonomiklass är något som jag i vanliga fall inte rekommenderar. Det finns förstås undantagsfall exempelvis i lägen där man är låst till ett specifikt datum och där betalda biljetter är väldigt dyra, vilket råkade vara fallet för just denna resa. Jag var i behov av en biljett mellan Hong Kong och Tokyo den 13 mars och på detta datum låg de billigaste Economy biljetterna på strax över 5000 SEK enkel väg. Bonusresor fanns det däremot gott om och då jag även hade 15000 Miles&More liggandes så var detta ett ytterligt tillfälle att spendera dem innan de brinner inne.


Resan bokades med Miles&More för 15000 miles och 592 SEK i skatter och bränsletillägg. Kanske inte den roligaste bonusresan, men samtidigt var det skönt att kunna ta sig mellan Hong Kong och Tokyo på ett direktflyg med bekväma flygtider.


Onsdag 13 Mars 2019


ANA har ett flertal avgångar mellan Hong Kong och Tokyo per dag och incheckningsdiskarna hålls öppna under större delen av dagen. Jag ankom till Hong Kongs internationella flygplats strax innan kl 12, cirka tre timmar före den schemalagda avgångstiden kl 1455. Planen var att ägna eftermiddagen åt att utforska shoppingutbudet och loungerna på Hong Kongs flygplats.


Efter några vändor i butikerna så börjar det bli dags att röra sig mot loungerna. Dagens första och enda loungebesök blev till den nyöppnade American Express Centurion Lounge som låg alldeles intill min gate.


Utbudet av mat lämnade en hel del att önska då loungen inte erbjöd a la carte servering likt Amex loungen på Arlanda, utan all mat fanns på buffén. Rätterna var något tråkiga och jag nöjde mig med några dumplings och lite vårrullar. På dryckesfronten såg det desto bättre ut då loungen erbjöd en bemannad bar med en extensiv cocktailmeny och vinlista, inklusive Champagne. Champagnen som serverades var GH Mumm Cordon Rouge som smakade väldigt bra.

Flera glas Champagne avnjöts i loungen innan det var dags för ombordstigning.


Klockan 1425 var det dags att kliva ombord på All Nippon Airways flight NH810 till Tokyo Narita och priority boarding erbjöds till Business Class passagerare och Star Alliance Guld. Flygningen var väldigt glest bokad och ombordstigningen avklarades på mindre än fem minuter.


Denna flygning till Tokyo flögs av en Boeing 767-300ER som levererades 2012.


Väl ombord hälsas jag välkommen av besättningen innan jag svänger höger mot Economy kabinen.


Seat 18A, mitt hem under kommande fyra timmar.


Boeing 767 anses av många som ett av de bekvämaste flygplanen om man reser i Ekonomiklass, detta beror främst på dem smala kabinen där stolarna är arrangerade i en 2-3-2 layout gott om utrymme för axlarna. Stolen var mycket bekväm för att vara Economy och vid nödutgången erbjöds gott om benutrymme. Skärmarna för underhållningssystemet och bordet förvarades i armstödet ett eluttag fanns mellan varje stolspar.Väldigt luftig och bekväm kabin på denna Boeing 767-300ER.


Avgång sker enligt tidtabell och väl uppe i luften serveras middag.


Middag bestående av pastrami med coleslaw som förrätt, sukiyaki med ris till varmrätt och glass till efterrätt. En av de bättre måltider som jag har fått i Economy.


Middagen smakade utmärkt och besättningen var väldigt trevliga under hela flygningen. Efter måltiden serverades te och kaffe, och innan landning delade besättningen ut karameller till alla passagerare. Jämfört med en flygning av motsvarande längd i Europa så slår detta även Business Class på vissa flygbolag.Solnedgång över Östkinesiska havet.


Tack vare kraftiga medvindar så ankommer vi till Tokyo en halvtimme före ordinarie tidtabell. Överlag var detta en mycket trevlig och behaglig flygning, och jag ser fram emot mina kommande resor med ANA i Business och First Class senare under året.

106 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com