Norwegian-kortet: En jämförelse med andra kreditkort som ger poäng

Kreditkortet från Norwegian är populärt - vi får ofta frågan om det är något att ha och hur det står sig mot andra kreditkort som är anslutna till flygbolag. Här kommer lite för- och nackdelar med kortet, bra för dig som står i valet att skaffa ett kreditkort som ger poäng.

Främsta fördelen - Att utnyttja poäng från Norwegian är enkelt jämfört med andra poängsystem

Många har inte tid eller ork att förstå sig på hur de komplicerade bonusprogrammen från SAS eller Lufthansa fungerar, och då är det en fördel att jobba med Norwegians program som är enkelt att förstå.

  • Norwegians poängsystem är ett s.k. ”cashback-system” vilket innebär att det du tjänar in på kortet ger dig en procentuell rabatt på alla Norwegian-flyg.
  • Inte som med de flesta andra system där du bara kan boka vissa flyg för poängen, och då enligt en svårtolkad tabell av zoner och skatter.

Ur det perspektivet känns Norwegians system mer hederligt och enkelt att använda. Det man tjänar in kan man enkelt utnyttja, man blir till och med påmind om rabatten när det är dags att betala för flygbiljetten.

Men de andra poängsystemen ger mer tillbaka på allt annat än flygbiljetter

Man kan jämföra Norwegian-kortet med kreditkortet SAS Amex Classic, som likt Norwegian-kortet inte har någon årsavgift. Där får man 10 Eurobonuspoäng per spenderad hundralapp på allt man köper, vilket innebär dubbelt värde mot Norwegian:

  • Spenderar du 1.000 kr. med Norwegian får du 0,5% cashback, dvs ett värde på ca. 5 kr.
  • Spenderar du lika mycket på SAS Amex Classic får du 100 Eurobonuspoäng, vilket brukar betraktas som värt 10 kr.

Enligt denna uträkning ger ett SAS Amex ungefär det dubbla värdet på allt du köper med kortet. Vill du veta mer om vilket värde du får ut av dina Eurobonuspoäng? Kolla på vår tabell här.

Norwegian-kortet har dessutom gränser på cashback och något sämre villkor

Dessutom sätter Norwegian en gräns på sin cashback på 100.000 kr per månad, efter det tjänar man bara cashback på ett antal utvalda inköpsställen. Den gränsen har inte SAS Amex eller SAS Mastercard vilket kan göra stor skillnad om du spenderar mycket på kortet. En annan nackdel med Norwegian-kortet är att det har sämre räntor och villkor än många andra kort. Det kan vara dåligt för de som vet med sig att de slarvar att betala i tid:

  • SAS Amex Classic har 55 räntefria dagar följt av en ränta på 15,99%
  • Norwegian har endast 45 räntefria dagar följt av en ränta på 19,99%

Väljer du ett kort med en avgift blir skillnaden i poäng/cashback stor

Vi som gillar att samla mycket poäng använder oftast inte de avgiftsfria korten utan sneglar på de kort som har en årsavgift. Ett kort som SAS Amex Elite ger t.ex. 20 Eurobonuspoäng per hundralapp som du spenderar på allt annat än flyg, samt upp till två vouchers per år som dubblar värdet av poängen. Kortet kostar visserligen 4.000 kr/år, men avgiften har sina fördelar:

  • Norwegian ger en "cashback" på ca 5 kr. per tusenlapp
  • SAS Amex Elite ger ett värde på ca. 40 kr. tillbaka per tusenlapp, dvs ca. 8 gånger så mycket

Vill du läsa mer om hur vi räknar när vi jämför kort? Läs vår mer djupgående artikel om olika kreditkort.

Men Norwegian-kortet är svårslaget vid köp av Norwegian-biljetter

Reser du mycket med Norwegian kan man säga att det finns en klar fördel att betala sina resor med Norwegian-kortet, särskilt om man reser i Flex.

  • På köp av vanliga Norwegian-biljetter ger kortet en cashback på 4%. Även de SAS-anslutna korten ger bonus på inköp av SAS-biljetter, men här vinner Norwegian-kortet med 40 kr i cashback mot ett värde på 30 kr i poäng hos SAS.
  • Skillnaden blir ganska rejäl när om du reser mycket i Norwegian Flex. Då ger Norwegian hela 10% av biljettpriset i Cashback, dvs mer än 3 gånger värdet av det SAS ger.

Norwegian-kortet är något lättare att skaffa än andra kort

För dig som har lite lägre inkomster eller svårt med fasta inkomster kan Norwegian-kortet erbjuda en fördel. Enligt statistik från t.ex. Kortio har Norwegian-kortet en lägre tröskel när det gäller fast inkomst och andra faktorer i sin kreditmall.

Slutsats - Norwegian-kortet är framförallt för dig som flyger med Norwegian

Sammanfattningsvis skulle vi rekommendera Norwegian-kortet till dig som flyger mycket med just Norwegian. Då räcker det dock inte med enstaka flyg per år, utan bör vara ganska ofta. I det fallet skulle vi rekommendera Norwegians kreditkort. I annat fall skulle vi rekommendera något av de SAS-anslutna korten från Amex eller Mastercard, särskilt de med en avgift.

Våra senaste inlägg