• Jonas El Said

När resan är poängen – En kort introduktion till Mileage Runs

Updated: Nov 7, 2018

Att boka en flygresa med syftet att tjäna bonuspoäng kan tyckas vansinnigt för de flesta, i synnerhet då den genomsnittlige flygresenären gör allt i sin väg för att minimera tiden ombord på flygplan och i flygplatser. I denna blogg kommer jag att ge en kort genomgång om fenomenet mileage runs och vad som driver poängjägare till att ägna sin lediga tid ombord på flygplan.
Varför boka en mileage run?


Den övervägande majoriteten av bonusprogram delar upp sina poäng i som bonuspoäng och statuspoäng. Bonuspoäng är poäng som kan användas till att boka bonusresor eller hotellnätter, medan statuspoäng endast går mot att komma upp i en högre medlemsnivå i bonusprogrammet eller för att behålla sin nuvarande medlemsnivå.


Bonuspoäng kan tjänas in genom flygningar, kreditkort, bilhyror och hotellövernattningar, för att bara nämna några få. Statuspoäng kan vanligtvis endast tjänas in genom flygningar.


SAS EuroBonus är ett tämligen unikt bonusprogram där svenska medlemmar erbjuds möjligheten att tjäna statuspoäng genom kreditkort, bland annat SAS American Express Elite och SAS MasterCard Premium.


  • SAS American Express Elite ger 20 000 nivågrundande poäng per år vilket ger dig Silverstatus i SAS EuroBonus

  • SAS MasterCard Premium ger dig 1000 nivågrundande poäng för varje månad som du använder kortet.

  • Totalt kan du tjäna 32000 nivågrundande poäng inom ett kalenderår vilket tar dig nära gränsen på 45000 för Guldstatus i SAS EuroBonus.


Resterande 13000 poäng för att nå upp till guldnivån måste tjänas in genom flygningar, där en bra mileage run går ut på att hitta det snabbaste och billigaste sättet att komma upp i antalet poäng som krävs.


Så bokar du en bra mileage run


Som tidigare nämnt så bör en bra mileage run uppfylla vissa grundkriterier. Resan ska generera så många poäng till en så låg kostnad som möjligt och på kortast möjliga tid.


Hos SAS EuroBonus är en bra måttstock för detta att dividera antalet poäng som resan ger med priset på resan.


  • En biljett i SAS Plus till Los Angeles över en helg i Augusti kostar 7969 SEK och ger 12000 EuroBonuspoäng för Bas och Silvermedlemmar, medan Guld och Diamant tjänar 15000 poäng för resan. Resan ger dig 1,5 eller 1,9 nivågrundande poäng per spenderad krona.


  • Som jämförelse kostar den billigaste biljetten med SAS i GO till London 1079 SEK tur och retur, och ger 200 poäng för Bas och Silver, samt 250 poäng för Guld och Diamant. Sett till antal poäng per spenderad krona så ger denna resa 0,18 eller 0,23 poäng per krona vilket är betydligt sämre än resan till Los Angeles.


Vi kan med andra ord konstatera att resor i SAS Plus till långväga resmål ger bäst intjäning av poäng per krona.


Hur når jag enklast SAS EuroBonus Gold?


Ett guldkort i SAS EuroBonus kräver 45000 nivågrundande poäng inom ett medlemsår eller 45 kvalificerande flygningar med SAS.


Om du inte flyger tillräckligt ofta för att nå statusen enbart på flygningar kan du med hjälp av att ansöka om SAS American Express Elite och SAS MasterCard Premium få ihop 32000 nivågrundande poäng per år.


Resterande 13000 poäng kan tjänas ihop med hjälp av en resa i SAS Plus till Shanghai, Tokyo eller San Francisco via Köpenhamn från Stockholm.

En resa i SAS Plus till Shanghai den 4-7 maj kostar 8476 SEK och ger 13500 nivågrundande poäng till EuroBonus, tillräckligt för att ta sig över tröskeln till Guld.

2,174 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com