• Alexis Barnekow

Mileage Runs: Hur bokar man resor som ger många baspoäng hos SAS Eurobonus, och till vilket pris?

Updated: Jan 22

Om du är nära att nå en ny statusnivå hos SAS Eurobonus, t.ex. Guld eller Diamant, kan det vara lockande att boka en resa och samla på dig fler poäng för att säkra statusen under nästa period.


Det är bl.a. de s.k. "baspoängen" som styr om du når upp till rätt nivå hos SAS, det behövs t.ex. 45.000 baspoäng för att nå guldstatus. Baspoäng kan köpas på SAS hemsida och kostar då 1 krona per poäng, men är det billigare att boka en resa och tjäna in poängen?


Många försöker hitta billiga resor som ger många baspoäng för att behålla sin guldstatus hos SAS


Hur mycket poäng kan jag tjäna på en resa?


Extremfallet: Resan för 7.000 - 8.000 som ger upp till 16.750 poäng


Är du guldmedlem hos SAS kan du i extremfall hitta resor i SAS Plus till Kalifornien eller Asien för runt 7.000-8.000 kr och tjäna upp till 16.750 poäng.


Men dessa priser finns bara vid kampanjer och är inget man man kan räkna med, speciellt inte om ens guldstatus håller på att utgå och man snabbt måste hitta en resa som ger tillräckligt med poäng.


Resor med kort varsel kostar mellan 1,05 och 1,50 kr för ett baspoäng


När vi letar efter billiga resor som ger mycket poäng har vi generellt sett svårt att komma under 1 kr per poäng.


Längre ner får ni ta del av några exempel där vi visar vad det kostar att boka en resa som ger tillräckligt många poäng, men först är det bra att förstå hur systemet fungerar och hur man ska leta efter bra resor.


Hur systemet funkar


Skillnaden mellan extrapoäng och baspoäng


Det är viktigt att inte blanda ihop baspoäng, som ger status hos flygbolagen, och extrapoäng, som kan användas för att boka bonusresor.


 • Baspoängen kan bara tjänas in genom att flyga eller genom att teckna ett visst kreditkort som ger ett visst antal poäng per år (t.ex. SAS Amex Elite eller SAS Mastercard Premium). Du kan läsa mer om kreditkort här.

 • Extrapoäng kan tjänas in genom att t.ex. betala saker med ett kreditkort och tjäna poäng. Dessa poäng hjälper inte om man vill få eller behålla ett guldkort.


Man kan tjäna baspoäng på kreditkort också, SAS Amex Elite ger 20.000 baspoäng per år, SAS Mastercard Premium ger 1.000 baspoäng per månad som det används (12.000 poäng/år)


Så tjänar du baspoäng på en resa


Reglerna för hur du tjänar baspoäng på att flyga är ungefär så här:

 • Du tjänar mer poäng på de högre klasserna: Att flyga i Economy ger färre poäng än när du bokar en resa i Business Class.

 • Du tjänar mer poäng ju längre du flyger: Ofta räknar flygbolagen ut antalet Miles som du har flugit och tar det gånger en viss procent för att räkna ut poängen. Business Class ger t.ex. ofta 200% x Miles.

 • Varje bokningsklass har flera underklasser som ger olika poäng: Det räcker inte med att veta vilken bokningsklass du reser i, t.ex. Business eller Economy. Det finns underklasser, t.ex. "H" eller "L" som anger om biljetten är rabatterad och därmed ger fler eller färre poäng.

 • Olika flygbolag ger olika antal poäng till sina partners i alliansen: Du kan tjäna poäng på resor inom samma allians. Är du SAS-medlem kan du t.ex. flyga med TAP eller Lufthansa och tjäna poäng. Olika flygbolag är olika generösa i att ge poäng til partners.


Så gör du för att hitta en resa som ger mycket poäng


Steg 1: Hitta en billig resa med Google Flights

Google Flights erbjuder en utmärkt funktion för att hitta billiga resor via en karta, den heter Google Explore och nås här.

Gå in på kartan, ange datum för när du vill resa, välj bokningsklass och sök.


Steg 2: Ta reda på bokningsklassen via Expedia eller en resebyrå som Chatflights


När du har hittat en resa som verkar billig måste du veta vilken bokningsklass resan är i. Då menar vi inte "Economy" eller "Business" utan den bokstav som resan har och som kan ses av en resebyrå (som t.ex. Chatflights).


Om resan finns att boka på Expedia så kan du leta fram den där och titta på resans detaljer under "Flyginformation". I bilden nedan ser man att det står "Economy (O)" där "O" är den bokningsklass vi pratar om.Du kan också ladda ner Chatflights och chatta med oss där, vi hjälper dig.


Steg 3: Ta reda på vad just den här biljetten ger för poäng och gör lite matte


Genom verktyget Where To Credit kan du ta reda på vad just din resa ger i poäng:

 1. Fyll i vilket flygbolag du reser med

 2. Ange bokningsklassen och klicka OK

 3. Bläddra ner i listan och hitta SAS Eurobonus

Om du t.ex. reser Business Class med bokningsklass "C" hos TAP får du ofta 200% av Miles. Genom verktyget Great Circle Mapper kan du ta reda på antalet miles som just din resa ger.


Om du får 200% och det är 1.650 miles på resan blir totalt 200% x 1.650 x 2 (t/r) = 6.600 poäng.


Exempel på resor vi har hittat - Inget under 1,05 kr per poäng


Vi hjälper våra kunder att hitta resor som ger bra poängutdelning. Här är några exempel på resor vi har hittat som ger bra med poäng.


Ofta har man bråttom när man vill samla poäng för att kortet håller på att gå ut. Därför har vi tittat på resor i närtid. Har man mer tid på sig eller befinner sig i en lågsäsong kan priserna komma ner.


Swiss Business, Stockholm till Gran Canaria

 • Resan kostade ca 11.600 kr och gav 2.695 Miles x 4 = 10.780 poäng.

 • Det blir 1,08 kr/poäng

 • Resan var ganska billig för att det var ett stopp på 14 timmar i Zurich


Köpenhamn-Tblisi i Business Class

 • Resan kostade ca 8.200 kr. och gav 7.500 poäng

 • Det blir 1,09 kr/poäng


Köpenhamn-Malta i Economy

 • En resa till Malta för 9.600 kr ger 8.000 poäng.

 • Det blir 1,20 kr/poäng


Ta hjälp av Chatflights om du vill ha en resa som ger poäng

Hos Chatflights chattar du med poängexperter som hjälper dig att boka resor för poäng, eller hitta betalda resor som ger mycket poäng. Ladda ner appen och chatta med oss nu

1,196 views4 comments

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com