• Alexis Barnekow

Kapade bonuskonton - så håller du dig säker

Updated: Mar 7, 2018

På senare tid har kapningar av bonuskonton hos flygbolag och hotell blivit allt vanligare, men trots detta har flygbolagen inte vidtagit några större åtgärder för att förhindra kapningar.


För att undvika att dina känsliga uppgifter hamnar i fel händer bör du som resenär vidta samma försiktighet vid hantering boardingkort och bonuskort, som när du hanterar bank och kreditkortsuppgifter.


Vill du få hjälp av proffs som hjälper dig med dina bokningar och bonuspoäng? Klicka här!1. Släng inte boardingkortet

Ett stort misstag som många resenärer begår berör hanteringen av boardingkort och bagagetaggar. Efter resan är det vanligt att personer lämnar kvar boardingkortet i stolsfickan ombord, på ett bord i flygplatsen eller i en papperskorg. Detta är något som absolut inte bör göras då boardingkortet innehåller känsliga uppgifter så som biljettnummer, passagerarnamn och bonusnummer.


Dessa uppgifter är tillräckliga för att ge en bedragare tillgång till ditt bonuskonto. Ett bra tips är att slänga boardingkort och bagagetaggar när du kommit hem, alternativt använda mobilt boardingkort.


2. Var försiktig när du delar på sociala medier

Något som även bör undvikas är att dela bilder av ditt boardingkort på sociala medier som Facebook, Twitter och Instagram, där dessa uppgifter görs tillgängliga till en större publik.


Ett gott råd är att alltid retuschera bort namn, biljettnummer, eventuellt bonusnummer och datum från boardingkorten innan bilderna läggs upp på sociala medier.


Artikeln är skriven av oss på Chatflights. Vi kan hjälpa dig att boka bonusresor, klicka här för att läsa mer om oss.


3. Kontrollera saldot

Håll regelbundet koll på dina bonussaldon för vara säker på att inga otillåtna dragningar har skett. Många flygbolag (däribland SAS) skickar inte ut e-postpåminnelser när det har gjorts en dragning från kontot. Ett gott råd är att kontrollera saldot minst en gång i månaden, och att omedelbart kontakta flygbolaget om du misstänker att det fattas poäng på kontot.


4. Var uppmärksam vid systemunderhåll

Vid större systemunderhåll finns en överhängande risk att hackare kommer åt känsliga uppgifter. Ett av de mer kända fallen skedde under våren 2015 när British Airways genomförde ett större systemunderhåll för bonusprogrammet Executive Club. Under dagarna efter underhållet rapporterades ett hundratal fall av bedrägeri, där bedragarna specifikt valt att kapa konton tillhörande flygbolagets mest frekventa resenärer.


British Airways lyckades så småningom återställa de berörda medlemmarnas konton, men trots detta har det inte skett några större åtgärder gällande kontosäkerhet. Ett bra tips är att byta lösenord efter större systemunderhåll för att vara säker på att ingen obehörig person har fått tillgång till ditt konto.


I takt med att fler kapningar sker kommer större press att ställas på flygbolagen för att förbättra säkerheten hos bonuskonton. Tvåfaktor-autentisering kommer i framtiden bli en allt vanligare inloggningsmetod hos flygbolagen i kampen mot att stoppa bedragarna.

82 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com