• Jonas El Said

En resa till världens nordligaste stad – Longyearbyen, Svalbard

Svalbard har länge stått på min bucket list över platser att besöka och i Oktober 2019 fick jag äntligen chansen att besöka världens nordligaste bosättning.


Planering och bokning


Flyg


Longyearbyens flygplats på Svalbard trafikeras av två flygbolag, Norwegian och SAS. De är de enda flygbolagen som erbjuder schemalagda flygningar till Svalbard. SAS flyger till Oslo och Tromsö, medan Norwegian endast flyger till Oslo. Charterflygningar till Svalbard från andra delar av Europa förekommer under sommar och höstmånaderna.


Svalbard är en utmärkt destination för bonusresor med SAS EuroBonus, i synnerhet då det tillhör norden zonen dit man kan flyga för 20 000 poäng tur och retur i SAS Go eller 30 000 poäng i SAS Plus. Likaså är betalda biljetter till Svalbard förhållandevis dyra så det finns därmed ett stort värde i att använda poängen.


SAS erbjuder med jämna mellanrum reor på bonusresor inom Norden och Europa med upp till 50% poängrabatt på ordniarie pris. Min resa bokades under en av dessa reor och i kombination med FlyPremium rabatten på SAS MasterCard Premium så kostade en tur och returresa i SAS Plus endast 10 000 poäng + 586 SEK i skatter. Motsvarande resa som en betald biljett hade kostat strax över 7000 SEK.


Boende


När det kommer till boenden så finns det ett antal hotell och gästhus i olika prisklasser. Nedan listar jag de fem populäraste boenden på Svalbard.


  • Radisson Blu Polar Hotel Spitsbergen

  • Mary Ann's Polarrigg

  • Coal Miners Cabins

  • Hotel Svalbard The Vault

  • Funken Lodge


Prisklassen för dessa boenden ligger på cirka 1500-2000 SEK per natt för Raidsson Blu och cirka 500-700 SEK per natt för de billigare hotellen.


Mitt val av boende föll på Coal Miners Cabins som ligger i utkanten av staden. Två nätter i ett enkelrum inklusive frukost bokades för 1100 SEK genom Hotels.com. Prisvärt och simpelt boende för en kort vistelse.


Aktiviteter


Longyearbyen är en liten stad som hinner utforskas på en eftermiddag, likaså är det inte tillåtet röra sig utanför staden på egen hand utan vapenlicens på grund av risken för isbjörnar. Utflykter på Svalbard är med andra ord ett måste för den som vill uppleva naturen.


Utflykter kan bokas direkt via Svalbards turistbyrå på visitsvalbard.com och räkna med att betala cirka 1000-3000 SEK per person för en heldagsutflykt. Utbudet av utflykter varierar beroende på säsong och platserna är begränsade, så ett tips är att boka i god tid för att inte riskera att.


Då jag endast hade en heldag på Svalbard så föll mitt val av utflykt på en heldagsvandring till Foxfonna glaciären. Utflykten kostade 1250 SEK och i priset ingick transport till och från boendet, guide, utrustning och mat.


Resan till Svalbard


Flygresan till Longyearbyen gick via Oslo med SAS. På lördagar flyger SAS direkt från Oslo till Longyearbyen och i Oslo hade jag en fem timmars mellanlandning då det tyvärr inte fanns senare flyg med bonusplatser från Arlanda.


Mellanlandningen i Oslo visade sig bli sju timmar lång då flygningen till Longyearbyen blev två timmar försenad på grund av en bränsleläcka på flygplanet. Tack och lov så lyckades SAS ordna fram ett ersättningsflygplan och vi landade två och en halv timme efter vår ordinarie ankomsttid.


Försening...


Med en flygtid på strax under tre timmar så erbjuds samma servering i SAS Plus som på längre Europaflygningar, dvs en kall måltid och fria drycker + snacks. På övriga flygningar inom Skandinavien serveras endast en polarrulle i SAS Plus.


Kall måltid i SAS Plus


Flygningen bjuder på en vacker solnedgång som varar hela vägen fram till landning i Longyearbyen. Från flygplatsen finns det två alternativ för att ta sig in till stan, flygbuss som kostar 75 NOK per person eller taxi som kostar 180 NOK. Om ni är större sällskap på upp till fyra personer så är taxi att rekommendera, annars så funkar flygbussen alldeles utmärkt då den stannar på alla hotell och gästhus.


Glaciärvandring i Foxfonna


Efter en god natts sömn och en stadig frukost så är det dags dagens utflykt till glaciären i Foxfonna. Glaciären ligger cirka 15 kilometer från Longyearbyen och kl 10.00 blir jag och de andra deltagarna upphämtad av vår guide från våra respektive boenden.


Efter upphämtning följer en briefing nere på lagret där vi hämtar upp vår utrustning och proviant för dagen. Ryggsäckar, snöskor, termosar, frystorkad mat och snökedjor. Därefter bär det av till berget.


Vandringen upp till glaciären tar strax under tre timmar.

Vandringen upp till glaciären tar strax under tre timmar och på toppen tar vi en välförtjänt lunch och kafferast. Vädret hann klarna upp under förmiddagen och vyerna var spektakulära. Något som jag fann väldigt fascinerande var solnedgången som varade från kl 14 på eftermiddagen till kl 20 på kvällen.
Utmattad efter sex timmars vandring så är det äntligen dags att bege sig tillbaka till Longyearbyen. Påväg in till stan stannar vi förbi den berömda isbjörnsskylten.


Se upp för isbjörnar!


Middagen intogs på Stationen där valet föll på den berömda valburgaren. För den som inte har smakat val tidigare så påminner det väldigt mycket om magert nötkött. Hyfsat gott men inget som jag känner för att prova igen.


"The Moby Dick Burger" på Stationen i Longyearbyen.


Måndagen ägnades åt att utforska Longyearbyen innan det var dags att röra sig mot flygplatsen för resan hem till Stockholm via Tromsö och Oslo.


Avgång från Longyearbyen mot Tromsö.


Allt som allt var detta en fantastiskt kul resa och jag kan varmt rekommendera Svalbard både som poängdestination och weekendresmål. Oavsett om resan bokas på rea eller ordinarie pris så får man ut ett bra värde för poängen. Tillgängligheten är något sämre än till övriga nordiska destinationer och här gäller det att vara ute i god tid då platserna bokas upp snabbt.

131 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com