• Jonas El Said

Chatflights bonusreseguide, del 4: När du behöver resa med kort varsel

Vi har alla vid något tillfälle funnit oss i en situation där vi behövt boka en resa med kort varsel. Familjeangelägenheter, akuta jobbärenden eller missade flyg. Flygbiljetter bokade i sista minut kan bli en dyr affär, i synnerhet om de måste betalas ur egen ficka. I dessa situationer är bonuspoäng en räddare i nöden.


Bonusplatser i sista minuten släpps oftare än du tror


Något som jag har nämnt i tidigare inlägg är att flygbolagens bonusprogram bygger på att ge bort osålda flygstolar till lojala kunder. Flygbolagen släpper bonusplatser på avgångar som inte förväntas bli slutsålda på ordinarie biljetter.


  • Flygbolagen släpper till en början ett begränsat antal bonusplatser när flygningen går till försäljning 330 dagar innan avgång.

  • Närmare inpå avgång (cirka 1-2 veckor) händer det att bonusplatser släpps för att fylla upp eventuella osålda stolar.


Att flygbolagen väljer att ge bort flygbiljetter för poäng nära inpå avgång när de samtidigt säljer ordinarie biljetter till fullpris känns aningen paradoxalt, men det finns en tanke bakom det hela. För flygbolagen utgör bonuspoäng en skuld på balanskontot, där varje spenderad poäng likställs med en avskrivning av skulden. Bonusresor bokade med poäng från ett annat flygbolags bonusprogram innebär även en intäkt till flygbolaget som utför flygningen. Det finns med andra ord ett ekonomiskt incitament för flygbolagen att låta bonusresenärer fylla upp de sista stolarna på en flygning.


Som ett exempel kan vi ta en resa till New York imorgon den 14 november 2017 (detta inlägg skrevs den 13 november 2017). För den som är spontan eller behöver resa med kort varsel så finns det två bonusplatser tillgängliga i Business Class på SAS direktflyg SK903 den 14 November 2017, med hemresa på lördag den 18 November 2017.


Två bonusplatser finns tillgängliga på morgondagens flygning SK903 från Stockholm till New York.


Samma resa i betald Business Class kostar 46.069 SEK.


SAS släpper i regel ytterst få bonusplatser i Business Class till New York, i synnerhet för resor långt fram i tiden. På morgondagens flyg finns det sju osålda stolar i Business Class, varav två som är bokningsbara för poäng. Då SAS inte räknar med att sälja alla sju stolar till fullpris så släpper man två stolar för poäng som en extra möjlighet att minimera eventuella förluster.


När bonusplatserna inte finns


Tillgänglighet av bonusplatser i sista minuten är inget man bör räkna med, i synnerhet inte under semestertider eller i samband med strejk och oväder. I de situationer där du måste resa och inga bonusplatser finns tillgängliga, så erbjuder många flygbolag möjligheten att boka en vanlig betald biljett med bonuspoäng.


Hos SAS heter tjänsten "Best Availability" vilket innebär att du kan använda dina bonuspoäng för att boka en flygbiljett så länge det finns platser lediga till försäljning på den valda avgången. Priserna för dessa biljetter är betydligt högre än för ordinarie bonusresor, men då dessa biljetter räknas som vanliga betalda biljetter så tjänar du tillbaka några några av poängen efter resan. Det är även möjligt att delbetala resan med poäng och pengar, ifall det inte skulle finnas tillräckligt med poäng på kontot.Om morgondagens resa till New York bokas till bästa tillgänglighet kostar den 275.000 poäng tur och retur i Business Class.


Ha alltid en nödbuffert med poäng tillgängliga


Det är alltid en bra idé att ha en nödbuffert av poäng tillgängliga i händelse av en nödsituation så som ett missat flyg eller en akut sjukdom. I vissa fall täcker försäkringsbolaget för resekostnader som uppstår i samband med dessa situationer, men om du inte har möjlighet att lägga ut summorna som krävs eller när det råder osäkerhet om försäkringen täcker så är det altid bra att ha en buffert med poäng sparad.


50.000 EuroBonuspoäng är en tillräcklig buffert inom Europa, och interkontinentalt är det en god idé att ha minst det dubbla på kontot.


Nästa guide: Så förhindrar du att poängen brinner inne

I nästa guide delar jag med mig av mina bästa tips för hur du förhindrar att dina poäng brinner inne, samt hur du bäst kan spendera poäng som är påväg att brinna inne.

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com