Chatflights bonusreseguide, del 3: Uppgraderingar för poäng

Bonuspoäng är ofta synonymt med fria uppgraderingar till Business Class men uppgraderingar för poäng är ofta inte så förmånliga som man tror. I denna guide reder jag ut de vanligaste missuppfattningarna om uppgraderingar för bonuspoäng.

En uppgradering kostar lika många poäng som en bonusresa

Prissättningen för uppgraderingar med poäng varierar mellan från flygbolag till flygbolag. Gemensamt för många flygbolag är att uppgraderingarna är prissatta på samma nivå som bonusresor i den uppgraderade kabinen. Att uppgradera från Economy till Business Class kostar med andra ord lika mycket som ett köpa en bonusresa i Business Class rakt av.

För att visualisera detta kan vi ta en resa med SAS från Stockholm till New York.

SAS erbjuder möjligheten att uppgradera alla betalda biljetter med poäng genom PlusGrade.

PlusGrade är en budgivningstjänst för uppgraderingar. På denna flygning ligger det lägsta budet på 38.000 poäng och man kan som högst bjuda 100.000 poäng. Ett lagt bud innebär inte en garanterad uppgradering, men du har en större chans att budet accepteras om du lägger ett högt bud. Budgivningen avslutas 48 timmar innan avgång och det är först då som du får veta om du har blivit uppgraderad eller inte.

Om ditt bud inte accepteras så kan du uppgradera för poäng vid incheckningsdisken i mån av plats. En uppgradering från Economy Class till Business Class på flygplatsen kostar 50.000 poäng.

Om du hellre vill boka en bonusresa från Skandinavien till New York så kostar den 50.000 EuroBonuspoäng per väg i Business Class.

Som vi ser från dessa exempel så kostar en uppgradering från Economy Class till Business Class lika mycket och i vissa fall även mer än en bonusresa i Business Class. Om du endast är ute efter att resa i Business Class så är en bonusresa det absolut förmånligaste alternativet.

Nackdelen med bonusresor i synnerhet i Business Class är tillgängligheten som ofta är väldigt låg. Mellan Stockholm och New York med SAS finns det endast ett fåtal bonusplatser i Business Class tillgängliga under hela första halvan av 2018.

Uppgraderingar för poäng lämpar sig bäst för dig som reser i tjänsten och får biljetten betald av arbetsgivaren. Många företag tillåter inte tjänsteresor i Business Class, varvid uppgraderingar för poäng erbjuder en god möjlighet att resa bekvämt på tjänsteresan. Likaså ger uppgraderingar för poäng en större flexibilitet än bonusresor, då det är möjligt att uppgradera på flygplatsen så länge det finns lediga platser kvar i den högre klassen.

Var uppmärksam på vilka regler som gäller för uppgraderingar med poäng – De kan vara restriktiva

Reglerna för uppgraderingar med poäng varierar mellan flygbolagen, men gemensamt är att de ibland kan vara restriktiva.

SAS är ett av få flygbolag som tillåter uppgraderingar för poäng på alla betalda biljetter i Economy Class, inklusive de allra billigaste. Uppgraderingar på Star Alliance är däremot betydligt mer restriktiva. För att kunna uppgradera en Star Alliance-flygning med SAS EuroBonuspoäng krävs följande:

  • Biljetten måste vara en fullprisbiljett köpt i den dyraste eller näst dyraste bokningsklassen.
  • Det måste finnas bonusplatser tillgängliga i den högre klassen som du vill uppgradera till.
  • Du kan bara uppgradera en klass åt gången. Dvs från Economy Class till Business Class eller från Business Class till First Class. Det är inte möjligt att uppgradera från Economy Class till First Class.
  • Uppgraderingar för poäng på Star Alliance måste göras i förväg. Du kan alltså inte uppgradera med poäng på flygplatsen.

Uppgraderade biljetter ger ibland inte alla förmåner som man normalt får med en Business Class-biljett, exempelvis högre bagagemängd, tillgång till lounge eller högre intjäning av poäng. Var därför extra uppmärksam på vilka förmåner som ingår vid en uppgradering.

Nästa gång du funderar på att uppgradera till Business Class med poäng, överväg istället att boka en bonusresa rakt av. Det kan spara dig både tid, pengar och besvär.

Nästa Guide: Om nöden inträffar

Nästa guide (nummer 4) kommer att handla om hur du bäst kan använda dina bonuspoäng vid en nödsituation, och varför det är bra att alltid ha en nödbuffert av poäng.

Våra senaste inlägg