• Jonas El Said

Chatflights bonusreseguide, del 2: Så maximerar du värdet av dina poäng

Updated: Apr 10, 2019

Bonuspoäng är en väldigt unik valuta i avseendet att värdet för poängen varierar kraftigt beroende på vad de används till. Många bonusprogram erbjuder idag möjligheten att spendera poäng på annat än flygresor, exempelvis hotellnätter och presentkort för shopping. Personligen rekommenderar jag inte att poängen används på andra saker än flygresor då du annars bara får ut en bråkdel av det faktiska värdet av poängen.


Det absolut bästa värdet för poängen fås av att boka flygresor, och mer specifikt flygresor i First och Business Class. Skälet för detta har att göra med prissättningen, där bonusresor prissätts på ett helt annat sätt än vanliga betalda biljetter.


Bonusresor är prissatta på ett helt annat sätt än betalda biljetter


För att visualisera prissättningen kan vi ta en resa från Stockholm till Los Angeles via Frankfurt med Lufthansa i början av Mars 2018 som exempel.En tur och returresa med Lufthansa i Economy Class mellan Stockholm och Los Angeles kostar 2.535 SEK.
Vill du hellre resa i Business Class på samma flygningar kostar resan 17.734 SEK.
Om Business Class inte är tillräckligt bra kan du resa i First Class för 49.619 SEK.


Som vi ser är skillnaden i pris mellan klasserna väldigt påtaglig, där den billigaste biljetten i Business Class är sju gånger så dyr som den billigaste biljetten i Economy Class. I First Class är den billigaste biljetten tre gånger så dyr som den billigaste biljetten i Business Class, och nästan tjugo gånger så dyr som den billigaste biljetten i Economy Class.


Om vi däremot vill boka samma resa som en bonusresa med SAS EuroBonus så ser prissättningen helt annorlunda ut. Mellan Europa och Nordamerika gäller följande priser för en tur och returresa med Star Alliance.

  • 70.000 poäng för Economy Class

  • 130.000 poäng för Business Class

  • 175.000 poäng för First Class


På bonusresor måste du betala skatter och avgifter

Prisskillnaderna i poäng mellan klasserna varierar givetvis från bonusprogram till bonusprogram, men gemensamt för många program är att man även måste betala för skatter och avgifter på bonusresor.


På denna resa från Stockholm till Los Angeles via Frankfurt kostar skatter och avgifter ca 1.500 SEK och kostnaden är densamma oavsett vilken klass du väljer att resa i.


Bonusresor i Economy Class kan innebära mycket små besparingar


För denna resa till Los Angeles kostar den billigaste betalda biljetten i Economy Class 2.535 SEK. För en bonusresa måste du utöver 70.000 poäng betala ca 1.500 SEK, vilket nästan är lika mycket som du betalar för en betald biljett. Poängen får i detta fall ett mycket litet värde då du hade kommit billigare undan med att köpa en betald biljett och spara poängen till en annan resa.

  • I Economy Class blir dina 70.000 poäng värda 1.035 SEK vilket motsvarar ett värde på 1,4 öre per poäng.

  • I Business Class blir dina 130.000 poäng värda 16.234 SEK vilket motsvarar ett värde på omkring 12,4 öre per poäng.

  • I First Class är dina 175.000 poäng värda 48.119 SEK vilket motsvarar ett värde på 27,4 öre per poäng.

Denna tabell sammanfattar det hela på ett bra sätt, där du längst ner ser att man få högst värde för poängen genom att flyga First Class:Få mycket för poängen till Svalbard och Färöarna

I vissa situationer finns det däremot ett värde i att boka Ekonomiklass för poängen, exempelvis om du vill resa till mer avlägsna destinationer dit priserna normalt är väldigt höga. Ett bra exempel på detta är till Svalbard och Färöarna med SAS, två avlägsna destinationer med höga biljettpriser.


Svalbard är en avlägsen SAS-destination med glesa förbindelser och låg konkurrens vilket medför höga biljettpriser. En tur och returresa från Stockholm till Svalbard kostar 4.654 SEK i SAS Go.


Väljer du däremot att använda poäng för din resa till Svalbard så betalar du endast 20 000 SAS EuroBonuspoäng och 520 SEK i skatter och avgifter.

  • Denna resa till Svalbard ger dina 20.000 poäng ett värde på 4.134 SEK vilket motsvarar 20 öre per poäng.

Bonusresor till dessa destinationer erbjuder med andra ord ett bra värde för poängen oavsett klass.


Nästa guide: Uppgraderingar

Nästa guide (nummer 3) kommer att handla om uppgraderingar för poäng, och varför man ibland bör se upp för dem.

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com