• Jonas El Said

Chatflights bonusreseguide, del 1: Hitta din bonusresa

Updated: Apr 10, 2019

Det finns idag en större mängd poäng i omlopp jämfört med bara för ett par år sedan så konkurrensen om bonusplatserna har blivit allt hårdare. I denna guide delar vi med oss av de fem viktigaste stegen som du bör känna till när du ska hitta en flygresa för dina poäng.


Man kan bara söka efter lediga bonusresor på ett fåtal ställen

Att boka en flygresa för poäng skiljer sig från att boka en ordinarie betald biljett. Den största skillnaden ligger i kanalerna för sökning av tillgänglighet och bokning som är betydligt mer begränsade för bonusresor.


Ta reda på inom vilka allianser som dina poäng kan användas

De flesta större flygbolag är idag medlemmar i någon av de tre stora flygbolagsallianserna:

 1. Star Alliance

 2. SkyTeam

 3. Oneworld

Medlemskap i en allians innebär att man kan använda sina poäng i ett bonusprogram för resor över hela alliansen. Exempel på detta är SAS som är medlemmar i Star Alliance, där poängen i bonusprogrammet EuroBonus kan användas på alla 27 medlemsbolag i Alliansen.


Man hittar inte alla resor på SAS bokningssida för Star Alliance

Man kan söka efter resor inom hela Star Alliance på SAS bokningssida för bonusresor, men två problem gör att man inte hittar allt som finns att boka, av tre anledning:

 1. "Mixed Cabin": Om du t.ex. reser till Tokyo via Frankfurt och är OK med att flyga det korta benet i Economy och det långa i Business så visar inte SAS den kombinationen. De visar bara anslutningar som flygs helt i Business eller helt i Economy.

 2. Det finns lite ovanliga resvägar, t.ex. via norra Asien för att nå södra Asien, som SAS inte visar.

 3. SAS visar inte tillgänglighet i First Class.

Här hittar du flygen - ExpertFlyer och United

Börja med att på förhand söka upp tillgängligheten på de Star Alliance-flygningar som du vill boka. I dagsläget finns det två effektiva verktyg för sökning av bonusresor på Star Alliance:

 1. ExpertFlyer

 2. United Airlines sökmotor

ExpertFlyer: Hitta bonusresor på över 100 bolag

ExperFlyer är en betaltjänst som ger användarna tillgång till en rad funktioner som vanligtvis inte är publika till allmänheten, däribland sökning av säteskartor, prisinformation, samt antalet stolar tillgängliga till försäljning på varje specifik flygning. ExpertFlyer erbjuder även möjligheten att söka tillgänglighet av bonusresor på över 100 flygbolag, däribland alla medlemsflygbolag i Star Allliance.


För dig som vill prova på ExpertFlyer så erbjuds en fem dagars gratis provperiod där du kan testa de olika funktionerna innan du bestämmer dig för att fortsätta använda tjänsten.


För att söka bonusresor på ExpertFlyer, gör så här:

 1. Välj fliken "Awards & Upgrades" i sidomenyn eller klicka här för att komma dit.

 2. Skriv in vald rutt och datum

 3. Välj flygbolag och klass i rullmenyn

Det är endast möjligt att söka tillgänglighet på ett flygbolag åt gången, så om resan innefattar flera flygbolag så måste varje flygning sökas separat.


Få ett mail så fort din flygning blir tillgänglig

Om flygningen du letar efter inte finns tillgänglig så kan du lägga in en seat alert, där du får ett mail så fort det öppnas upp bonusplatser på den önskade flygningen.


ExpertFlyer är ett verktyg för sökning av bonusresor på över 100 flygbolag.


United Airlines: Slipp betala USD 99 per år

För den som inte vill betala 99 dollar för en helårsprenumeration av ExpertFlyer så finns United Airlines sökmotor. United Airlines är ett av få flygbolag i Star Alliance som erbjuder sökning av tillgänglighet och onlinebokning av bonusresor över hela alliansen. Tillgängligheten som visas hos United är densamma som går att boka hos SAS medlemsservice.


Så använder du Uniteds sökmotor

United Airlines sökmotor för bonusresor kommer du åt genom att gå in på flygbolagets hemsida United.com. Gör så här:

 1. Skriv in avreseort, destination, klass och datum.

 2. Innan du trycker på sökknappen måste du välja alternativet "search for award travel" för att få upp sökresultaten som bonusresor.

 3. När sökningen är klar kommer alla bonusresor upp för det valda datumet, samt övriga datum med tillgänglighet visas i kalendervyn.

 4. Sök endast på "Saver Award" då det är dessa platser som är bokningsbra över hela Star Alliance.

 5. Tänk på att Aer Lingus och Eurowings inte är medlemmar i Star Alliance och kan därför inte bokas med SAS EuroBonuspoäng.


United Airlines ger gratis tillgång till online-sökning av bonusplatser på hela Star Alliance.Sökresultaten hos United.com. Kom ihåg att filtrera din sökning på "Saver Award".


Notera nu alla flygnummer och datum på de flyg som har tillgängliga bonusplatser. Du kommer att behöva uppge dem till bokningsagenten hos SAS medlemsservice när du ringer dem senare. Bonustillgängligheten som visas på United stämmer till 90% mot vad som SAS kan boka, så innan du ringer SAS eller bokar resan på SAS Star Alliance sökmotor så är det smart att dubbelkolla så att samma flygningar som du hittat hos United även dyker upp hos SAS.När du har hittat resan - Ta reda på om dina poäng räcker och vad du måste betala utöver poängen

Innan du ringer behöver du kontrollera att du har tillräckligt med poäng på kontot. Priset för bonusresan kan du enkelt kolla upp i bonustabellen som varje flygbolag har publicerad på sin hemsida.


Vid mer komplicerade resrutter är det viktigt att studera tabellen och zonerna noga då du kan bli debiterad ett högre poängpris om resan går via en högre priszon. Här ser du den tabell som vi själva har skapat:


Star Alliance poängtabell. Under varje rubrik har vi rödmarkerat populära destinationer

I samband med bokningen kommer du utöver poängen även att behöva betala för skatter och eventuella avgifter. Här ser du en tabell som visar de avgifter som SAS tar ut för bokningen:


Som du ser har vi även tagit med en uppskattning av vad en betald biljett på samma sträcka kostar, vilket ger en indikation av vilken besparing man gör på att boka en resa i 1st eller Business.


Vad handlar nästa guide om?

I nästa guide går vi igenom hur du maximerar värdet på dina poäng, och vilka biljetter är bäst att boka för poäng.

4,647 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com