• Alexis Barnekow

Bonusexpertens 5 bästa tips för bokning av bonusresor

Updated: Nov 7, 2018

Jonas El Said är resekonsult på Chatflights och en frekvent flygresenär som har flera års erfarenhet av flygbolagens bonusprogram. Här är Jonas 5 bästa tips på hur du bokar bonusresor och maximerar värdet av dina bonuspoäng.


Vill du ha hjälp att boka resor för dina poäng? Läs mer om Chatflights bonusresor!

1. Följ dessa steg för att boka en bonusresa

Bokning av bonusresor skiljer sig från hur man bokar vanliga flygbiljetter, kanalerna är olika och bokningarna görs inte som vanligt.

A. Ta reda på vilka allianser som dina poäng är giltiga för

Många större flygbolag är idag medlemmar i en av de tre stora flygbolagsallianserna Star Alliance, SkyTeam och Oneworld. Medlemskap i en allians innebär att medlemmarna i ett bonusprogram kan använda sina poäng för resor hos alla medlemsflygbolag i alliansen. Ta först reda på vilken allians som dina poäng kan användas på.

B. Leta efter bonusresor på ExpertFlyer eller Uniteds hemsida

SAS har nyligen lanserat en hemsida för sökning och bokning av resor inom Star Alliance. Men sidan har två viktiga nackdelar som gör att man ibland har svårt att hitta tillgänglighet:

  1. Om man söker på resor i Business Class visar de bara resor som har Business Class hela vägen. Om man t.ex. reser till Japan via Frankfurt och är OK med att resa Economy på det korta benet så syns inte den kombinationen, utan endast resor där bägge ben är i Business.

  2. Det är svårt att få en översikt på vad som finns tillgängligt, dvs man måste söka dag för dag.

Därför rekommenderar vi att man ska söka med hjälp av ExpertFlyer eller Uniteds sökmotor:

  • ExpertFlyer är en betaltjänst som bl.a. erbjuder sökning av bonusplatser på ett 50-tal flygbolag i alla tre allianser.

  • Gratisalternativet är United Airlines hemsida där du kan söka och boka bonusresor på alla Star Alliance-bolag utom Singapore Airlines. Notera flygnummer, rutt och datum innan du ringer till medlemsservice.

C. Kolla att du har tillräckligt med poäng

Innan du bokar bör du kontrollera att det finns tillräckligt med poäng för att genomföra bokningen. Priset tar du reda på genom att läsa av pristabellen som finns publicerad på flygbolagens hemsidor.

D. Ring medlemsservice och boka!

Vänd dig till medlemsservice på det flygbolag där du har dina poäng och boka biljetten! Glöm inte att ange flygnummer, rutt och datum för biljetten.


Vill du ha hjälp att boka resor för dina poäng? Läs mer om Chatflights bonusresor!


2. Boka helst dina bonusresor i Business Class och First Class

När du köper en Business Class-biljett för pengar så får du normalt räkna med att betala 4 till 5 så mycket som för den billigaste Economy Class-biljetten, medan en biljett i First Class kan kosta upp till 10 gånger så mycket. Samma prissättning gäller dock inte på bonusresor, då de flesta flygbolag erbjuder fasta poängpriser med betydligt mindre prisskillnader.


Ta SAS EuroBonus som exempel där en bonusresa tur och retur i Economy Class från Skandinavien till Nordamerika kostar 60-70 tusen poäng. Vill man resa i Business Class kostar det 100-130 tusen poäng, och i First Class kostar det 175.000 poäng. Det blir alltså betydligt mer attraktivt att spendera sina poäng på en resa i Business eller First Class.


Här ser ni samma siffror för alla zoner inom Star Alliance:


Då skatter och avgifter på resor i Economy är desamma som i Business och First blir värdet av poängen i Economy mycket lägre.

3. Var försiktig med uppgraderingar med poäng, det är inte så förmånligt som många tror

Bonuspoäng är ofta synonymt med fria uppgraderingar till Business Class men poängpriserna för en uppgradering hos många flygbolag motsvarar priset för en helt ny bonusresa.


Hos SAS kostar en uppgradering från Economy till Business Class 50.000 poäng enkel väg mellan Skandinavien och Nordamerika, medan en bonusresa i Business Class kostar lika mycket.

Reglerna för att uppgradera med poäng tenderar ofta att vara komplicerade hos många flygbolag

  • Gemensamt hos många är att de kräver att man bokar en Economy Class-biljett i de högre prisklasserna så man kan inte uppgradera de billigaste biljetterna med poäng.

  • Det måste finnas bonusplatser i Business Class tillgängliga på flyget du vill uppgradera om du vill få din uppgradering bekräftad i förväg.

  • Uppgraderade biljetter ger ibland inte alla förmåner som man normalt får med en Business Class-biljett, exempelvis högre bagagemängd.

Nästa gång du funderar på att uppgradera till Business Class med poäng, överväg istället att boka en bonusresa rakt av. Det kan spara dig både tid, pengar och besvär.


Vill du ha hjälp att boka resor för dina poäng? Läs mer om Chatflights bonusresor!


4. Töm inte din bonuskassa utan behåll en ”buffert” av poäng om nöden inträffar…

Nödsituationer såsom missade flyg eller familjeangelägenheter uppstår när vi minst anar det. Bonuspoäng kan i situationer som dessa bli en räddare i nöden, då flygbolagen ofta släpper bonusplatser i sista minuten för att fylla upp eventuella osålda platser. Att ha en nödbuffert med bonuspoäng tillgängliga är något som starkt rekommenderas för att minimera den ekonomiska skadan vid en nödsituation.

I de fall där det inte finns ordinarie bonusplatser tillgängliga så erbjuder många flygbolag möjligheten att boka en garanterad bonusresa mot ett högre pris. Det innebär att bokning av en bonusresa är möjlig så länge det finns lediga platser till försäljning på den valda flygningen. Hos SAS kallas denna tjänst för ”Best Availability” vilket innebär att du köper en ”vanlig biljett" men betalar med bonuspoäng.

Priset för dessa biljetter är upp till det tredubbla jämfört med en ordinarie bonusresa, beroende på hur nära inpå avgång som bokningen sker. Det är även möjligt att delbetala dessa biljetter med poäng och pengar, ifall det inte skulle finnas tillräckligt med poäng på kontot.


Vill du ha hjälp att boka resor för dina poäng? Läs mer om Chatflights bonusresor!

5. Spara inte poängen för länge, de kan brinna inne

Bonuspoäng kan i många fall betraktas som en färskvara med ett bäst före-datum. Hos flygbolagen bokförs poängsaldon som en skuld gentemot kunden, en skuld som med tiden avskrivs om den inte återkrävs av kunden. Bonuspoäng har i regel en giltighetstid på 1,5 till 5 år beroende på flygbolag, och spenderas inte poängen under denna period riskerar de att brinna inne. Flygbolagen förbehåller sig även rätten att utan förvarning höja priset på bonusbiljetter vilket i praktiken innebär att poängens värde minskar.

Att spara bonuspoäng under flera år är något som lockar många, i synnerhet när målet med sparandet är en drömresa med familjen till Australien. Man bör samtidigt komma ihåg att med jämna mellanrum hålla ett öga på poängkontot så att inga poäng brinner inne. Om sparandet drar ut på tiden måste man i vissa fall se över sina mål, så att man faktiskt får en chans att utnyttja poängen.

Appar som AwardWallet och TripIt hjälper till att hålla ett öga på poängens giltighetstid, och de informerar användarna i god tid när poängen är på väg att brinna inne.

5,316 views

 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com