• Alexis Barnekow

Allt du behöver veta om strejken på SAS och hur den påverkar dig

Updated: Aug 20, 2019

***Pilotstrejken hos SAS är över för denna gången***


Imorgon tyder allt på att piloterna hos SAS drar ut på strejk, med omfattande påverkan på SAS avgångar som följd. Vi har listat de vanligaste frågorna om strejken och hur den påverkar dig som reser, här kommer de svar du behöver.När börjar pilotstrejken och hur länge varar den?

Om det blir konflikt, vilket allt tyder på, påbörjas den vid midnatt den 26e april, dvs. natten till fredag.


Hur länge den håller på är det ingen som vet, men mycket tyder på att den blir utdragen i och med att parterna står långt ifrån varandra. Läser man diskussionen på internet är en vettig gissning att den varar till den 5e maj. Men det är tyvärr omöjligt att säga.


Påverkas mitt flyg av strejken?

SAS har publicerat en lista med vilka flyg som kommer att avgå trots strejken. Där kan du söka på ditt flyg.


Vilka SAS-flyg påverkas INTE av strejken?

Strejken berör de piloter som är anställda av SAS, men SAS använder sig av andra piloter också. SAS Irleand är t.ex. ett separat bolag, och vissa piloter kommer från andra bolag som Cimber, Nordic och Cityjet.


Det innebär att de sträckor som inte har piloter direkt anställda av SAS borde flyga. Det finns inget säkert sätt att veta vilka flyg som drabbas men förmodligen gäller följande:

 • SAS direktflyg till London sköts av SAS Ireland och omfattas inte av strejkvarslet.

 • Vissa korta Europaflyg på mindre linjer som trafikeras av Cimber, Cityjet, Nordic och andra kan vara skonade från strejken.

Även de längre flygningarna brukar påverkas i lägre utsträckning av strejken.


Kan jag boka om min resa utan avgift nu, och till vilka flygbolag?

SAS har meddelat att man redan nu får göra fria ombokningar av resor som avgår mellan den 26e och 29e april. Innan strejken är ett faktum kan man dock endast boka om till andra SAS-flyg, inte till andra flygbolag.


Då kan man boka om resan till:

 • En tidigare dag, dvs idag, eller

 • Till ett senare datum, mellan den 6e maj och den 30e september

Några krav ställs på din biljett för att den ska kunna bokas om:

 • Ditt biljettnummer börjar med 117

 • Din biljett är utställd den 23 april 2019 eller tidigare

 • Din ursprungliga SAS-biljett har bokats via SAS webbplats, SAS app eller SAS Call Center

 • Om du bokat via en resebyrå eller researrangör, vänligen kontakta dem direkt

När kan jag boka om min resa till ett annat flygbolag än SAS?

Observera att man före strejken är ett faktum inte kan boka om till andra flygbolag såsom Finnair eller Lufthansa.


När strejken är ett faktum kommer man däremot att kunna boka om biljetten inom Star Alliance. I undantagsfall kommer SAS förmodligen att tillåta ombokningar till flygbolag inom andra allianser, t.ex. FinnAir eller KLM/Air France.


Strejken kommer med största sannolikhet att drabba resor inom Europa och i mindre utsträckning långa flygningar. De flygbolag som SAS mest sannolikt ändrar till blir därför:

 • Brussels Airlines

 • Croatia Airlines

 • LOT Polish Airlines

 • Lufthansa

 • Swiss International

 • TAP Portugal

 • Turkish Airlines

Kan jag på eget initiativ boka om till ett annat flyg utanför SAS?

Många undrar om man själv kan boka om sig till t.ex. en resa med Lufthansa och sedan få kostnaden tillbaka av SAS.


Svaret är nej. Den enda chansen man har att bli ombokad till ett annat flygbolag är om det görs åt dig av SAS och sker när strejken är ett faktum.


Vad händer om jag bokar av min resa på egen hand?

Om du själv bokar av din resa så gäller inte SAS ersättningsregler även om du bokar av pga. strejken. Boka därför aldrig av en resa på eget initiativ, om du vill få hjälp eller bli ersatt i efterhand.


Kan jag skippa utresan på min biljett (s.k. ”no show”) men fortfarande använda hemresan?

Många har bokat biljetter med tåget för säkerhets skull och undrar om man kan åka med tåget men fortfarande utnyttja sin flygbiljett för att flyga hem.


Svaret är ja, men bara inom Europa. Varje resa med en SAS-biljett t/r räknas som en enkelresa inom Europa, så även om du inte utnyttjar ditresan kan du fortfarande använda hemresan.


Observera att detta inte gäller resor utanför Europa, då måste du resa ut för att få lov att utnyttja hemresan.


Kan jag boka tåg istället och bli ersatt för det?

Om du på eget initiativ bokar ett tåg istället för ett redan bokat flyg kan du inte begära ersättning för tåget i efterhand. SAS kan välja att erbjuda tåg som alternativ till sina kunder, men initiativet måste komma från dem för att du ska bli ersatt för det.


Gäller ersättningsreglerna för inställt/försenat flyg även vid strejk? Dvs kan jag begära ersättning för det inställda flyget?

Enligt Konsument Europa har man vid strejk:

 • Rätt till ombokning eller återbetalning av biljetten.

 • Rätt till mat och dryck.

 • Rätt till boende på hotell.

 • Du kan även ha rätt till ersättning för utlägg eller kompensation.

Grundregeln är att man vid strejk även har rätt till ersättning vid inställt eller försenat flyg, men regeln är tyvärr inte solklar. Vid extraordinära omständigheter (som strejk) kan flygbolaget helt eller delvis befrias från sitt ansvar att betala ut ersättning.


Läs mer på Konsument Europas hemsida.


Hur påverkas min resa av strejken om jag har bokat för Eurobonuspoäng?

Har du bokat en resa för Eurobonuspoäng kan du innan strejken inleds boka om resan till en annan resa som kan bokas för poäng (s.k. Award-biljetter). Men du kan inte boka om den till en annan resa som bokas för pengar (s.k. Revenue-biljetter).


När strejken blir ett faktum kan din biljett dock bokas om till en betald biljett, dvs din biljett kommer att behandlas som alla andra.


Du bör även kunna räkna med samma bokningsklass om du blir ombokad, dvs SAS Business skall bli Business inom andra flygbolag och SAS Plus ska bli Premium Economy.


Tjänar jag lika många poäng på min resa om jag blir ombokad?

Du har alltid rätt till poängintjäning enligt din ursprungliga resplan. Dock kan sägas att en ombokning till ett annat flygbolag, t.ex. Swiss, kanske gör att du tjänar mer poäng än på din ursprungliga SAS-biljett.


I ovanliga fall kan du bli ombokad till ett flygbolag inom en annan allians. Du kan då tjäna poäng där och efter resan kräva att du får den poängintjäning som du skulle haft på din ursprungliga SAS-biljett.


I flygspråk kallas detta ”original routing credit”, du skall alltså få poäng enligt ursprunglig bokning och klass även om du får flyga med andra bolag med sämre poängintjäning.


 © 2017 - Chatflights International AB // Mailbox 670, 114 11 Stockholm // 559031-6799 // ab@chatflights.com